NOS Nieuws

In Beeld: eetfeest met een kreeft van zes kilo

Hoe lang moet een kreeft van zes kilo in de pan om gaar te worden? Dat was de worsteling voor chef-kok Ramon Klaassen van restaurant De Watermolen in Velp. "Het is een uitdaging om met zo’n kreeft te werken. Een normale kreeft van 500 gram moet ongeveer 5 minuten koken, maar eentje van 6 kilo?"

Een fotograaf van De Gelderlander legde de bereiding vast. "Deze kreeft is zo'n 60 tot 70 jaar oud geworden", zegt de 25-jarige chef-kok. "Hoe groter de kreeft, hoe ouder. Voor elke kilo moet je ongeveer 10 jaar rekenen. Zo groot als dit exemplaar is echt een zeldzaamheid."

Het dier is overigens niet levend gekookt, zoals met kreeften gebruikelijk is, maar kreeg een messteek voordat hij in de pan verdween.

Ramons baas had ter ere van het 50-jarig bestaan van het restaurant via zijn leverancier opdracht gegeven een monsterlijk grote kreeft te zoeken. Het verzoek werd overgebracht aan het voedseldistributiecentrum Rungis bij Parijs. Daarvandaan werden vissers wereldwijd ingelicht. Uiteindelijk leverde een Canadese visser het gezochte exemplaar.

Een week later kwam de monsterkreeft aan in Velp. Eigenaar van De Watermolen Raymond Kuit telde er 180 euro voor neer.

"Ik had vooraf geen budget in mijn hoofd. Het was voor een speciale gelegenheid, dan mag het wat kosten", zegt Kuit. De gasten kregen de kreeft uiteindelijk geserveerd als voorgerecht. "We hebben er een amuse van gemaakt. En van het karkas hebben we soep getrokken."

Op de website van De Gelderlander kwamen kritische reacties van lezers binnen. Waarom zo'n zeldzaam oude kreeft? Maar daar zit Kuit niet over in. "Het dier heeft een lang leven gehad in de wateren bij Nova Scotia. Hoeveel meer scharrel wil je het nog hebben?"

En dan het belangrijkste: hoe smaakte die dure, grote kreeft? "Ik heb hem zelf uiteraard ook geproefd", zegt Kuit. "Hij had een rijke smaak. Geconcentreerd door de leeftijd en toch heel delicaat. Heel mooi!"

Gaat de restauranteigenaar nu vaker zo'n grote kreeft serveren? "Laat ik het zo zeggen, gewone kreeften zijn een stuk kleiner en daardoor veel gemakkelijker te bereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl