Sybrand Buma tijdens de CDA nieuwjaarsreceptie
NOS Nieuws

CDA bereidt zich voor op weer regeren

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 2: het CDA.

Het partijbestuur vond het eigenlijk niet nodig, dat wil graag met partijleider Sybrand Buma door. Maar Buma zelf wil toch graag een lijsttrekkersverkiezing, zodat opponenten zich tegen hem kandidaat kunnen stellen en de CDA-leden zich kunnen uitspreken. Oud-minister Marja van Bijsterveldt leidt de commissie.

Politiek verslaggever Margreeth Boer: "Buma was in 2012 de eerste CDA-lijsttrekker die via een verkiezingscampagne rechtstreeks door de leden is gekozen. Buma zelf wilde graag weer zo’n procedure. De kans dat dit daadwerkelijk leidt tot een verkiezingscampagne lijkt mij niet zo groot, want zijn leiderschap staat intern niet ter discussie. Hij heeft na de verdeeldheid over regeren met de PVV de rust weten terug te brengen."

Buma op CDA-congres 7 november 2015: ik ga niet regeren met PVV

Het CDA verkiezingsprogramma wordt dit keer anders dan anders. De leden mogen hier vooraf al over meepraten. Duizend leden komen op 10 september bij elkaar op een soort inspraakdag, onder de naam CDA1000. Een traditioneel boekwerk met uitgewerkte standpunten gaat dat overigens niet worden want het verkiezingsprogramma 2017 moet compact zijn.

Het is een keuze van partijvoorzitter Ruth Peetoom, die vorige verkiezingsprogramma’s binnen een regeerperiode ingehaald zag worden door de actualiteit. Nu komt er een programma op hoofdlijnen, geformuleerd rond de CDA-thema's waarden en traditie, de sterke samenleving, familie en gezin, een eerlijke economie en zorg.

Bij recente verkiezingen groeide het CDA weliswaar niet, maar de partij kon na de gemeenteraadsverkiezingen blijven zeggen de grootste landelijke partij in gemeenten te zijn. Door de Provinciale Statenverkiezingen won de partij er een zetel bij in de Eerste Kamer en ook na de Europese verkiezingen bleef het CDA de grootste Nederlandse partij in Europa.

  • ANP
    Verkiezingsposter met CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende
  • ANP
    CDA-lijsttrekker Balkenende viert de overwinning van de Tweede Kamerverkiezingen in 2003
  • ANP
    Jan Peter Balkenende toont een spiekbriefje tijdens een speciale verkiezingsuitzending van het Jeugdjournaal, met links van hem Geert Wilders en rechts Mark Rutte

"Dit zijn belangrijke mijlpalen voor het zelfvertrouwen van het CDA. Een partij die gewend is mee te regeren in plaats van in de oppositie te zitten", zegt Margreeth Boer. "Het CDA wil zich de komende verkiezingen vooral profileren als een partij die betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan en voor wie waarden en tradities belangrijk zijn. Dat doet denken aan 2003, toen lijsttrekker Jan Peter Balkenende in de onrustige tijd na de moord op Pim Fortuyn met een soortgelijke boodschap de verkiezingen won."

Het CDA is actief mensen aan het zoeken die over een jaar minister of staatssecretaris kunnen worden. Want mede door het versnipperde politieke landschap, met misschien een coalitie van vier of vijf partijen, acht het CDA de kans groot na jaren weer aan regeren toe te komen.

Andere artikelen over Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan kunt u hier lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl