Drenten willen snelste internet van Nederland
KPN investeert al een tijdje minder in glasvezel, en wil meer halen uit oude kopernetwerk. Maar de snelheid daarvan is fors lager dan de snelheden die met glasvezel kunnen worden behaald. Het Drentse De Wolden, dat er alles van weet, neemt nu het heft in eigen hand.
In het dorp willen bewoners glasvezelverbindingen met een maximale snelheid van 10 gigabit per seconde uitrollen; nergens in Nederland kunnen consumenten zo'n snelle internetverbinding bestellen.
De snelheid komt neer op 10.000 megabit; honderd keer sneller dan wat KPN maximaal aanbiedt op zijn kopernetwerk, maar ook veel sneller dan andere breedbandverbindingen in Nederland. Een film op hoge kwaliteit kan daarbij in theorie binnen een paar seconden binnen zijn.
"We willen geen snelheidsbeperkingen meer", zegt Floris van Lint van het bewonersinitiatief. Op dit moment heeft hij nog een internetverbinding met een downloadsnelheid van 3 megabit, niet of nauwelijks genoeg om bijvoorbeeld te kunnen Netflixen.
Plattelandsgemeente
"We zijn een plattelandsgemeente, dus er ligt weinig kabelinternet en vooral telefoonlijnen", aldus Van Lint. Bij internet over de telefoonlijn hangt de snelheid sterk af van de afstand tot de centrale; die is in plattelandsgemeenten als in De Wolden vaak erg lang.
Dat verandert straks dus. De snelheid van 10 gigabit is voorlopig nog wel voor de liefhebber; wie zo snel internet wil, moet zelf investeren in apparatuur om van die snelle verbinding gebruik te kunnen maken. Veel computers zijn bovendien zelf niet snel genoeg om van de hoge snelheden te profiteren; veel harde schijven zijn veel te langzaam. Ook is een abonnement op 10 gigabit relatief duur, met zo'n 95 euro per maand en 225 euro aansluitkosten.
Als melkveehouder ben je tegenwoordig ook afhankelijk van internet.
Abonnementen van 100 tot 1000 megabit per seconde vinden waarschijnlijk meer aftrek. Dat is nog steeds veel sneller dan de anderhalve megabit die melkveehouder Frits Timmerman uit Ruinerwold heeft. Dat is te weinig om datasets te uploaden naar zijn toeleveranciers, zoals zuivelbedrijven. "Als melkveehouder ben je tegenwoordig ook afhankelijk van internet", zegt Timmerman.
Ook mede-initiatiefnemer Van Lint loopt tegen de lage snelheden aan. Hij heeft een ontwerpbureau, waarvoor grote bestanden heen en weer moeten worden gestuurd. Maar dat is lastig. "Ik heb een uploadsnelheid van tussen de 0,1 en 1 megabit", zegt hij.
Op dit moment zijn er nog niet veel toepassingen waarvoor verbindingen met een snelheid van 10 gigabit gebruikt kunnen worden. "Maar dat gaat wel gebeuren", zegt analist Hendrik Rood van Stratix. Waarvoor 10 gigabit ooit nodig zal zijn, is nu nog niet bekend.
"Het is net als de A2: als je extra rijbanen bijbouwt, slibt het uiteindelijk wel weer vol", zegt ook analist Tim Poulos van Telecompaper. "Je krijgt uiteindelijk wel toepassingen met virtual reality en 3d-printing die we ons nu nog niet kunnen voorstellen."
Dat denkt ook Van Lint van het bewonersinitiatief. "Toen de mobiele telefoon werd geïntroduceerd, had je ook nog niet kunnen inschatten wat dat zou betekenen", zegt hij. "Maar de smartphone bleek uiteindelijk een revolutie."
Nog niet helemaal rond
Het bewonersinitiatief is nog niet helemaal rond; de bewoners praten met onder meer de gemeente, de provincie en een bank voor de noodzakelijke leningen. Maar eind deze maand moet de schop al de grond in.
In een pilot moeten 1400 bewoners dan worden aangesloten op het snelle internet. Is dat succesvol, dan volgt voor eind volgend jaar de rest van de 10.000 huishoudens. Vijfentachtig procent van hen heeft al aangegeven dat wel te zien zitten. Bovendien zijn er al providers gevonden die hun diensten willen gaan aanbieden over het netwerk, onder meer Weserve, Tweak, Stipte en Fiber.