Vluchtelingen in Idomeni in Griekenland voor hun tent na een storm
NOS Nieuws

Dijkhoff: vluchtelingen moeten op Balkan blijven

De vluchtelingen die nu vastzitten op de Balkan moeten daar blijven en asiel aanvragen. Dat zei staatssecretaris Dijkhoff van Justitie vandaag in Brussel. Volgens Dijkhoff zijn ze gevlucht om veilig te zijn. "Als je vlucht voor de oorlog in Syrië en het gaat om je veiligheid, dan kun je gewoon op de Balkan asiel aanvragen."

Afgelopen maandag sloten de EU en Turkije een deal. Daarin belooft Turkije om illegale vluchtelingen in Griekenland terug te nemen. Maar, zo zegt de Turkse minister van EU-zaken, die deal gaat niet op voor vluchtelingen die nu al in Europa zijn. Turkije wil alleen vluchtelingen terugnemen die in Griekenland aankomen nadat de deal is ondertekend. En dat betekent dat er vooralsnog geen oplossing is voor de duizenden vluchtelingen die nu nog vastzitten ergens op de Balkanroute.

Vluchtelingen moeten op Balkan blijven

Na het akkoord van maandag tussen de EU en Turkije sloten alle landen op die route definitief hun grenzen. Ook Macedonië, dat tot dan toe nog mondjesmaat vluchtelingen toeliet. Op de grens tussen Griekenland en Macedonië zitten nog duizenden vluchtelingen en hun situatie wordt steeds nijpender. Ook op andere plekken op de Balkanroute zitten nog groepen vluchtelingen vast.

Modder

Correspondent Marcel van der Steen is in Tabanovce, op de grens tussen Macedonië en Servië. Daar zijn zo’n 1500 migranten gestrand. Van der Steen: “De situatie is vreselijk. Een deel van de vluchtelingen zit in een opvangkamp. Maar een ander deel, voornamelijk Syriërs, zit letterlijk in de modder. Ze hebben de juiste papieren, maar kunnen geen kant op nu de Balkanroute definitief is gesloten.”

Vluchtelingen die nog vastzitten op Balkanroute (cijfers bij benadering)

In Brussel spraken de ministers vandaag verder over de afspraken met Turkije. Er waren vooral zorgen over alternatieve routes die ontstaan via onder meer Albanië, Bulgarije en de Baltische Staten. "We proberen vooraf maatregelen te nemen om te voorkomen dat asielzoekers zelf bepalen in welk land ze asiel willen aanvragen", aldus Dijkhoff.

Volgens Brusselse ambtenaren treft Albanië al maatregelen aan de grens met Griekenland om mensen op te vangen in plaatsen als Korca en Kakavia. "We zien nog geen groot nieuw gat naar de EU, maar we zijn alert", zo omschrijft Dijkhoff de discussie.

Geen excuses meer

Ondertussen nemen verschillende EU-landen mondjesmaat asielzoekers op. "Alle alibi's om dat niet te doen, zijn vervallen. Excuses als 'ons systeem is verstopt' of 'we hebben al zoveel mensen die dagelijks binnen komen wandelen', gelden niet meer", zo zei Dijkhoff.

"Daarom hebben we als Nederland een tweede aantal van honderd mensen opgenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl