Vluchtelingen in Idomeni leven in de modder en de kou
De 10.000 vluchtelingen die bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens niet verder kunnen nu de Balkanroute vrijwel is gesloten, leven onder erbarmelijke omstandigheden. Het is er koud en nat.
"Het was hier al een modderpoel, maar door de onafgebroken regen van de afgelopen dagen lijkt het nu wel een vijver", zegt Jan van 't Land van Artsen zonder Grenzen (AzG).
"Het valt niet mee om droog te blijven. De een slaagt daar beter in dan de ander. Gelukkig slapen de meeste mensen in een tent, maar bijna niemand heeft een matras. De meeste liggen op een dekentje of op wat kleding."
Overdag is het bij een zonnetje 10 tot 12 graden, zegt Van 't Land. "Maar we zitten hier tegen de bergen, dus 's nachts kan het aardig afkoelen."
AzG heeft zijn handen vol aan de hulpverlening. Nu het weer tegenzit, neemt het aantal zieken sterk toe en is het druk in de kliniek van AzG. Ernstige gevallen worden doorverwezen naar Griekse ziekenhuizen, maar daar wil niet iedereen naartoe.
"Het was hier een doorgangskamp voor 1500 tot 3000 vluchtelingen. Die bleven enkele uren of sliepen hier een nachtje en gingen weer verder. Dat kan nu niet meer en daardoor is het hier veel drukker. Er is gebrek aan tenten, schoon water, sanitair en voeding."
De vluchtelingen weten intussen niet wat ze moeten doen, zegt Van 't Land. "Veel kunnen ze niet. Hier blijven zitten lost niets op. De enige reële mogelijkheid is om met de bus naar Athene te reizen."
Er is volgens Van 't Land nog een kleine mogelijkheid om toch de grens over te komen. "Hier en daar zitten nog wel gaten in het prikkeldraad en daardoor kun je proberen via de velden of de bergen naar Macedonië, Bulgarije of Albanië te gaan. Maar gemakkelijk is het niet en het is duur. En het risico om gearresteerd te worden is groot."
Er zijn vluchtelingen die hun laatste cent aan een smokkelaar willen betalen.
Volgens correspondent Marcel van der Steen overwegen sommigen om via Albanië of Bulgarije verder te reizen, nu Macedonië niemand meer toelaat. "Er zijn mensen die daarvoor hun laatste cent aan een smokkelaar willen betalen."
Maar het is een lastige onderneming, zegt Van der Steen. "De Balkanroute ging tamelijk georganiseerd, de vluchtelingen reisden met bus en trein verder, maar zo zal dat hier niet gaan. Ook zijn er berichten over mensenrechtenschendingen in Bulgarije. En als je via dat land reist, word je aan de Servische grens tegengehouden."