Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren op vliegveld Velizy-Villacoublay
NOS Nieuws

Staatsbezoek aan Frankrijk in teken van de twee Rembrandts

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

Rembrandt en de aanslagen in Parijs. Twee thema's die de komende twee dagen het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Frankrijk zullen domineren. Het koninklijk paar is woensdagavond geland in Parijs, morgen om 09.00 uur stipt worden ze voor een openingsceremonie verwacht bij de Arc de Triomphe.

  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zetten voet op Franse bodem
  • ANP
    Koningin Máxima bij aankomst op vliegveld Velizy-Villacoublay
  • ANP
    Koning Willem-Alexander zwaait naar de verzamelde pers
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima begroeten het ontvangstcomité
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op weg naar hun auto
  • Astrid Kersseboom / NOS
    Het koningspaar komt aan in Parijs

Een half uur later gaan Willem-Alexander en Máxima naar president Hollande in het Élysée-paleis. Aan het eind van de ochtend volgt misschien wel het hoogtepunt van het staatsbezoek. Om de culturele banden tussen Nederland en Frankrijk te benadrukken, wordt dit bezoek aangegrepen om voor het eerst de twee Rembrandts tentoon te stellen, die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht.

Als eersten mogen koning en koningin in het Louvre de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit bezichtigen. Nederland kocht het portret van Maerten Soolmans aan, Frankrijk dat van Oopjen Coppit. Afgesproken is dat de werken bij elkaar blijven en beurtelings in het Louvre en het Rijksmuseum zullen hangen.

De twee Rembrandt-portretten Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Vrijdagochtend ontmoet het koningspaar de burgemeester van Parijs. Waarschijnlijk zal Willem-Alexander dan wat zeggen over de aanslagen die Parijs zo hard troffen vorig jaar november. Er vielen toen 129 doden en 350 gewonden.

Helmondse buslijn

De vrijdag staat hoofdzakelijk in het teken van de economische betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk. Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote maken een rit door Parijs in een elektrische stadsbus die in Helmond is ontwikkeld. De bus wordt momenteel getest in de regio Ile-de-France, de regio van de Franse hoofdstad. Onderhandelingen om een volledige buslijn te mogen verzorgen in Parijs, zijn volop gaande. De koninklijke aandacht komt dus op een goed moment voor de Helmondse ondernemer.

Koning en koningin gaan verder naar een innovatieparade: daar staan meer dan zestig hightech-producten opgesteld die het resultaat zijn van een Frans-Nederlandse samenwerking. En zoals bij elk staatsbezoek zullen koning en koningin de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten tussen Nederlandse en Franse bedrijven en instellingen bijwonen.

Contraprestatie

Anders dan tijdens het staatsbezoek aan China, afgelopen oktober, bieden koning Willem-Alexander en koningin Máxima president Hollande een cadeau aan, de zogenoemde contraprestatie. Pianist Thom Janssen, sopraan Lenneke Ruiten en het Ruysdael Kwartet spelen Franstalige liederen van Franse en Nederlandse componisten.

Om 23.00 uur vrijdagavond zit het erop. Dan vliegen koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de KBX terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl