Russische schaatsbond bestelde meldonium zelf
Geert Groot Koerkamp
NOS-correspondent Rusland
Geert Groot Koerkamp
NOS-correspondent Rusland
De voorzitter van de Russische schaatsbond windt er geen doekjes om: er werd jarenlang meldonium gebruikt door Russische schaatsers. Sterker nog: het werd zelfs door de Russische bond besteld en geleverd. Maar sinds 1 januari, de datum waarop het middel op de verboden lijst verscheen, is daarvan geen sprake meer. Dat verzekert bondsvoorzitter Aleksei Kravtsov in een interview met NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp.
Heeft u als schaatsbond de schaatsers tijdig geïnformeerd dat meldonium op de zwarte lijst kwam?
“Ja, natuurlijk. In oktober zijn alle sportmensen, artsen en leden van de teams geïnformeerd dat dit preparaat is toegevoegd aan de lijst van verboden middelen en niet langer zal worden gebruikt. We hebben het vanaf toen niet meer besteld. Alles wat er op dat moment nog was, is verzameld en vernietigd.”
Hoe verklaart u dat meldonium op hetzelfde moment bij verschillende sportmensen is aangetroffen na 1 januari, sinds het verbod?
“Als u vandaag mijn persconferentie heeft gezien: wij onderzoeken op dit moment twee varianten. De eerste is erg onwaarschijnlijk, dat het een fout was van het laboratorium. De tweede variant is dat dit preparaat hun met opzet is gegeven met als doel hen in diskrediet te brengen, door iemand uit hun directe omgeving."
Wie kunnen dat zijn?
"Wij gaan iedereen na, met behulp van ondervraging via een leugendetector. We controleren de sportmensen zelf. Zij hebben op de leugendetector bevestigd dat zij dit preparaat niet willens en wetens hebben ingenomen. We hebben de arts van het shorttrackteam gecontroleerd en we hebben enkele sporters van het shorttrackteam gecontroleerd. Aangezien we pas op 4 maart informatie kregen over het geval bij het langebaanschaatsen hebben wij tot op dit moment alleen Pavel Koelizjnikov zelf kunnen controleren."
Kravtsov geeft aan dat de overige schaatsers ook aan een test zullen worden onderworpen, zodra zij teruggekeerd zijn van de wereldbekerfinale in Heerenveen komend weekeinde.
Dit kan de doodsteek zijn voor de sport in ons land.
Als hier sprake is van kwade opzet, zoals u beweert, dan moeten die mensen die dat zouden hebben gedaan toch begrijpen dat dit een schaduw werpt op de hele schaatssport.
“Voor mij is het duidelijk dat een dergelijk schandaal de doodsteek kan zijn voor deze sport in ons land en funest is voor het imago van ons land in de internationale sportarena. Of diegenen die bewust onze leiders (in de sport, red.) in diskrediet hebben gebracht, dat hebben begrepen, of ze daarover nagedacht hebben, dat weet ik niet. Wat hun motivatie is, zullen we ze vragen wanneer we ze vinden.”
Is het niettemin denkbaar dat zich iets soortgelijks heeft voorgedaan als wat Sjarapova beweert, dat ze de naam niet kende, dat ze per ongeluk heeft gebruikt?
“Nee, dat is uitgesloten. Iedereen was geïnformeerd, iedereen wist dat dit preparaat was verboden. Dat is een absoluut onwaarschijnlijke situatie.”
Wat betekent deze concrete situatie voor de carrière van Koelizjnikov?
“Als hij wordt erkend als dopinggebruiker betekent het levenslange diskwalificatie. Ik wil nogmaals uw aandacht vestigen op Koelizjnikovs positieve dopingtest bij een controle tijdens de WK afstanden in Kolomna. Wat wil het geval: op 13 februari, toen hij de 1.000 meter won, die, zoals u weet, niet zijn beste afstand is, had hij een negatieve dopingtest voor meldonium."
Een dag later niet.
"Op 14 februari, toen hij de 500 meter reed en daar de absolute favoriet was, met praktisch 100 procent kans op de overwinning en dus ook 100 procent kans op een dopingtest, op die dag zou hij een preparaat nemen dat niet direct van invloed is op het sportieve resultaat en hem niets oplevert. Lijkt u dat niet absurd?”
Heeft Kjeld Nuis reden zich bedrogen te voelen?
“Nee, om de eenvoudige reden dat meldonium geen preparaat is dat van invloed is op het sportieve resultaat. Er is geen enkel bewijs dat het van invloed is op het sportieve resultaat en op een of andere wijze de uitslagen van een sporter kan beïnvloeden. Temeer daar op de 1.000 meter de dopingtest van Koelizjnikov negatief was, die hij deed op 13 februari toen hij van Nuis won. Zonder doping.”