Oorlogskind van Syrië leeft tussen ruïnes, leert onder de grond
De Syrische stad Ghouta is in handen van de rebellen. De afgelopen weken lag de stad regelmatig onder vuur van Russische gevechtsvliegtuigen en werd het gebombardeerd door het Syrische regeringsleger. Niet alleen stellingen van rebellen werden getroffen. Ook scholen en flatgebouwen werden verwoest. Hoe de situatie is sinds het staakt-het-vuren is onduidelijk.
De inwoners en kinderen van Ghouta leven onder erbarmelijke omstandigheden, volgens hulporganisatie Save the Children. Maar de kinderen proberen toch te overleven op straat tussen de puinhopen van hun stad. Er is een ondergrondse school ingericht. Kinderen proberen even de oorlog te vergeten door naar school te gaan, wat biscuits langs de kant van een weg te verkopen of gewoon wat rond te hangen.
'Kinderen in heel Syrië sterven door een gebrek aan voedsel en medicijnen', zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children in een rapport dat vandaag verscheen.
Meer dan een kwart miljoen kinderen leven in belegerde steden als Ghouta. Er is te weinig te eten, nauwelijks schoon drinkwater en een groot gebrek aan geneesmiddelen en medische zorg.
Volgens de organisatie zijn er in Syrië zeker 18 steden waar de bevolking onder zeer erbarmelijke omstandigheden moet overleven. De schattingen lopen uiteen van een half tot 1,9 miljoen mensen die vastzitten in steden die belegerd worden door Russen, het Syrische regeringsleger of rebellen.
Er was zo weinig voedsel, dat we gras moesten eten.
De 10-jarige Rami is twee maanden geleden gevlucht uit de Syrische stad Deir Al-Azour. Hij woont nu met zijn ouders, broertje en zusje in een vluchtelingenkamp in Syrië.
"Maandenlang lag onze stad onder vuur", vertelt Rami. "Elke dag weer. Het was te gevaarlijk om buiten te spelen, dus mijn jongere broertjes en zusje en ik zaten de hele dag binnen. Er was zo weinig voedsel, dat we gras moesten eten om de honger te verdrijven."
Dankzij het staakt-het-vuren kunnen hulpkonvooien de steden iets beter te bereiken. Maar hulporganisaties als Save the Children krijgen ook regelmatig berichten dat de wapenstilstand wordt geschonden, bijvoorbeeld in Ghouta.
Daarbij zijn ook slachtoffers gevallen, vertelt de directeur van de hulporganisatie. 'Daarom roepen wij alle strijdende partijen op de wapens neer te leggen. Genoeg is genoeg'.