Duizenden Polen demonstreerden eind vorig jaar tegen de wet
NOS Nieuws

Constitutioneel Hof in Polen verwerpt omstreden wet over zichzelf

Het Constitutionele Hof in Polen heeft een omstreden wet die onlangs is aangenomen door het Poolse parlement, verworpen. De nieuwe wet zou de macht, de onafhankelijkheid en de controlerende taak van het Hof aan banden leggen. Het Hof oordeelt nu dat de wet op meerdere punten in strijd is met de grondwet. "De wet verhindert een betrouwbare en soepele werking van het Hof."

Kritiek

De Poolse regering kreeg veel kritiek toen de omstreden wet in december werd ingevoerd. Zowel de Europese Unie als de Raad van Europa zijn bang dat de Poolse rechtsstaat in het geding is door de veranderingen bij het Constitutionele Hof. De Europese Commissie heeft daarom een onderzoek naar de wet ingesteld.

Behalve de omstreden wet over het Hof, leidt ook een nieuwe mediawet in Polen tot bezorgdheid in Brussel. Volgens critici zou door die wet de Poolse publieke omroep gemuilkorfd worden.

Het is niet duidelijk of het oordeel van het Hof enig effect zal hebben. Premier Beata Szydlo heeft aangegeven dat de uitspraak als ongeldig zal worden beschouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl