Balkanroute op slot na migratiedeal EU-Turkije
Vluchtelingen kunnen niet langer van Griekenland via de Balkan naar Noord- en West-Europa reizen. Macedonië maakte vandaag als een van de laatste Balkanlanden bekend dat het zijn grenzen hermetisch sluit. De afgelopen tijd werden nog soms kleine groepjes Syriërs of Irakezen doorgelaten maar ook daar komt nu een einde aan.
"We hebben de grens volledig gesloten", zei een Macedonische politiewoordvoerder tegen persbureau Reuters. Lokale media berichten dat alleen nog mensen met geldige reispapieren en visa kunnen doorreizen, waarmee de grens voor vluchtelingen de facto dichtgaat.
Ook Hongarije kondigde nieuwe stappen aan om zijn grenzen te bewaken. Het heeft al hekken neergezet, maar nu worden extra politiemensen en militairen naar de zuidgrens gestuurd
De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter zei dat zijn land ook voorbereidingen treft om zo nodig binnen tien dagen een hek te bouwen langs de grens met Roemenië. Langs de grens met Servië en Kroatië is al een hek geplaatst.
Wat er gaat gebeuren met de ongeveer 13.000 vluchtelingen die in Noord-Griekenland wachten om door te kunnen reizen is onduidelijk. In Macedonië, bij de Servische grens, zitten nog zo'n duizend vluchtelingen vast. En tussen Macedonië en Servië, in een soort niemandsland, zitten ook nog honderden mensen. Zij mogen Servië niet in, maar weigeren terug te keren naar Macedonië.
De grenssluitingen volgen op de migratietop van maandag in Brussel, waar de Europese Unie met Turkije tot afspraken kwam om de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen. Turkije toonde zich bereid alle vluchtelingen die illegaal Griekenland bereiken terug te nemen. Voor elke Syriër die Turkije terugneemt, neemt de EU legaal een vluchteling over van Turkije. Ankara dwong ook afspraken af over een versnelde afschaffing van verplichte visa voor Turken in de EU. Ook worden gesprekken over toetreding tot de EU versneld.
Route via Albanië
Een alternatieve route voor vluchtelingen is via Albanië en dan per boot naar Italië. Maar of veel vluchtelingen daarvoor kiezen is de vraag. De route is zeer gevaarlijk en er moet vaak flink worden betaald aan mensensmokkelaars.
Mensenrechtenorganisaties hebben stevige kritiek op de deal tussen Brussel en Ankara. De EU zou internationale afspraken dat vluchtelingen het recht hebben om asiel aan te vragen schenden. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie reageerde kritisch: "Een akkoord dat erop neerkomt om op grote schaal buitenlanders uit te zetten komt niet overeen met Europese wetgeving of met internationale wetgeving."