Brouwers speciaalbier kampen met 'schreeuwend tekort' aan hop
Er is een schreeuwend tekort aan hop. Hop is een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van met name speciaalbier. De laatste oogst was slecht en dat merken vooral de kleinere brouwers in Nederland.
Kenners verwachten dat sommige speciaalbieren de komende tijd mogelijk iets anders smaken (door minder hop) of tijdelijk uit de schappen verdwijnen.
Droge zomers
Nederlandse bierbrouwers halen hun hop uit Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Door heel droge zomers in Europa en de VS en een plantenziekte in Groot-Brittannië is er veel minder geproduceerd dan in andere jaren. Kleine brouwers vissen bij de inkoop vaak achter het net. Ze leggen het af tegen de grote brouwers die meerjarige contracten afsluiten met de hopproducenten.
Ook zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe micro-brouwers bijgekomen. Daardoor is de vraag naar hop sterk toegenomen. Daarnaast gebruiken deze ambachtelijke speciaalbierbrouwers 10 tot 20 keer zoveel hop als een pilsbrouwerij.
Gekste landen
Selected Brewing Ingredients (SBI) is een bedrijf dat grondstoffen voor bier inkoopt en weer doorverkoopt aan kleine brouwers. Ook zij merken de enorme vraag naar hop: "Ik krijg absurd veel vragen uit de gekste landen", zegt SBI-directeur Pieter van Rooij. "Brouwerijen in Finland, Scandinavië en Frankrijk smeken bijna of er nog hop over is. Ook de prijzen vallen vies tegen."
"Wat je dit jaar ziet gebeuren, is dat kleine brouwers te klein zijn en dat de grotere pils-brouwerijen voorgaan. De markt is een beetje overspannen", zegt Van Rooij.
Modieus
Challenger, Ella en Smaragd zijn een paar van de hopsoorten die moeilijk te verkrijgen zijn. Dat merkt ook Sander Kobes, eigenaar van brouwerij Oersoep uit Nijmegen. "Je moet heel erg vooruit plannen en al weten wat je volgend jaar gaat brouwen. Voor veel kleine brouwerijen is dat lastig omdat ze nog aan het groeien zijn. Zo kiezen wij bijvoorbeeld niet voor hoppen die erg schaars zijn."
Kobes heeft ook de receptuur al moeten aanpassen voor specifieke biertjes. "Juist de modieuze hoppen zijn lastig verkrijgbaar."
Brouwers moeten in het ergste geval dus op zoek naar andere hop. "Je moet dan goed zoeken naar iets dat zo dicht mogelijk in de buurt komt," zegt Arend-Jan van Dieën van brouwerij Maximus in Utrecht. "Gelukkig worden er in Europa wel steeds meer soorten gekweekt, maar het kan zijn dat de smaken gaan veranderen daardoor."
Toch zal dat verschil minimaal zijn zegt van Dieën. "Heel veel mensen zullen het niet eens merken. Tenzij je een biertje van vorig jaar naast een van dit jaar zou zetten." Daarbij verschilt de smaak altijd ietsje: "Dat geldt zelfs voor grote brouwers. Iedere lichting is net wat anders. Er zijn zoveel invloeden op de uiteindelijke smaak. Dat komt omdat het een ambachtelijk proces is. Dat is nou net het leuke van brouwen."