NOS Nieuws

Zimbabwe nationaliseert de hele diamantindustrie

In Zimbabwe wordt de hele diamantindustrie genationaliseerd. Dat heeft president Mugabe bekendgemaakt op de staatstelevisie.

Hij zei dat de staat het winnen en de verkoop van diamanten overneemt omdat het land tot nu toe nauwelijks heeft geprofiteerd van de edelstenen. "De bedrijven die onze diamanten hebben ontgonnen hebben ons van onze rijkdom beroofd. Daarom moet de staat een monopolie hebben", zei Mugabe in een interview.

Een week geleden moesten alle mijnbedrijven in de Marange-velden in Oost-Zimbabwe het werk stilleggen. Het ministerie van Mijnbouw zei dat de bedrijven hun licenties niet hadden vernieuwd. Toen werd tegengesproken dat de regering erop uit was de mijnbouw in te lijven.

Chinezen

De diamantsector in Zimbabwe is voor een belangrijk deel in handen van Chinezen. Mugabe beklaagde zich er in december bij president Xi Jinping over dat zijn land niet of nauwelijks profiteert van de mijnbedrijven. Xi was toen op bezoek in Zimbabwe.

Op de ranglijst van diamantlanden staat Zimbabwe op de achtste plaats. De sector bracht de regering vorig jaar 23 miljoen dollar in het laatje, tegen 84 miljoen een jaar eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl