Migranten bezetten spoor bij grens Macedonië
Bij het Griekse vluchtelingenkamp Idomeni op de grens bij Macedonië heeft een groep vluchtelingen urenlang het spoor geblokkeerd. Ook hielden ze een goederentrein tegen. De migranten voeren actie omdat ze Macedonië niet binnen mogen. Rond 17.00 uur konden de treinen weer over het spoor rijden.
Griekenland had toegezegd 500 Syrische en Iraakse vluchtelingen door te laten, maar sommigen werden geweigerd omdat ze hun papieren niet op orde hadden. Migranten zeggen dat Macedonië geen paspoorten accepteert met stempels die door computers zijn geproduceerd.
"In Griekenland zeggen ze dat alles goed is, maar eenmaal in Macedonië accepteren ze het niet", zegt een gefrustreerde Syriër tegen persbureau AP.
Rustige sfeer
Na de bestorming van het grenshek afgelopen maandag leek de rust juist te zijn teruggekeerd in het kamp, zegt correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal.
"Maandag was het koud, nat en grijs. Kinderen hadden het koud en ouders maakten zich daar zorgen over en werden boos. Toen was ineens het geduld op", vertelt hij. "Nu is het lenteachtig en is het iets eenvoudiger om daar gewoon te zitten en te blijven wachten."
Toch is de situatie er niet beter op geworden in Idomeni. "Dagelijks komen er mensen bij. Elke dag zie je weer mensen naar het kamp lopen of met een taxi aankomen."
Om de officiële witte tenten van hulporganisatie UNHCR heen staan inmiddels allemaal kleine tentjes. "Het ziet eruit als een festivalterrein, maar dan iets minder georganiseerd", zegt Van der Steen.
Volgens schattingen zitten er inmiddels zo'n 10.000 migranten bij de grens te wachten, maar dat betekent niet dat er ook meer mensen worden doorgelaten.
"Zo nu en dan gaan er Syriërs en Irakezen de grens over, de enige twee nationaliteiten die de grens over mogen. Maar dat is echt mondjesmaat, het gaat om hooguit 200, 300 mensen per dag. Dat zet dus geen zoden aan de dijk", zegt Van der Steen.
Volgens hem is teruggaan voor de meeste mensen geen optie. "Behalve dat ze al een heel lange reis achter de rug hebben, gaan ze niet terug omdat ze uit oorlogsgebied komen of te maken hadden met ander geweld. Er wordt steeds vaker over een route via Albanië gesproken, maar volgens velen is gewoon blijven zitten het beste."
Dat merkte hij gisteren ook bij een 12-jarig Iraaks jongetje dat hij volgde voor het Jeugdjournaal. "Hij is hier met zijn moeder, twee broers en zus. Ze overwogen gisteren om terug te gaan naar Athene, maar uiteindelijk besloten ze toch hier te blijven."
Athene
Vluchtelingen die niet afkomstig zijn uit Syrië of Irak worden sowieso niet toegelaten tot Macedonië. Zij worden teruggestuurd en gaan dan vaak richting de Griekse hoofdstad Athene, waar het Victoriaplein inmiddels is volgelopen.