Vrouwen in Teheran wachtten vrijdag tot ze hun stem konden uitbrengen
NOS Nieuws

Iraanse hervormers winnen ook zetels in belangrijke raad

Bij de verkiezingen in Iran voor de Raad van Experts heeft de lijst van hervormers en gematigde kandidaten een meerderheid behaald. De lijst met daarop ook president Rouhani en voormalige president Rafsanjani haalde 50 van de 88 zetels. De Raad van Experts is een belangrijk instituut; het kiest en controleert de geestelijk leider van Iran, nu is dat Ali Khamenei.

Volgens NOS-correspondent Thomas Erdbrink betekent dit niet dat de hervormers de raad nu domineren. "Op de lijst staan individuele kandidaten die niet en bloc hun stem uitbrengen. Iemand kan bij het ene onderwerp voor een hervormingsgezind standpunt kiezen en bij het andere een conservatieve stem uitbrengen."

Erdbrink wijst erop dat deze situatie zich in 2006 ook voordeed. Toen won de lijst met Rafsanjani bijna 65 zetels in de raad.

Parlement

Gisteren werd bekend dat hervormingsgezinden het in Teheran ook goed hebben gedaan bij de parlementsverkiezingen. Alle 30 dertig zetels voor parlementsleden uit Teheran worden door hervormers ingenomen. Het parlement telt 290 leden.

Hoe de verkiezingen in de rest van het land zijn verlopen is nog niet bekend. De verwachting is dat de conservatieven het buiten de hoofdstad veel beter hebben gedaan. De officiële uitslag wordt morgen rond de middag verwacht.

Achterdochtig

Correspondent Thomas Erdbrink vindt het vreemd dat nu alleen de stemmen van Teheran bekend zijn. "Dan word je in Iran altijd wel een beetje achterdochtig, zeker als je kijkt naar de verkiezingen van 2009 toen er grote protesten waren van mensen die claimden dat er verkiezingsfraude was gepleegd."

Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei weken geleden al dat de officiële uitslag morgen pas komt. Volgens Erdbrink hadden onderhand ook in andere grote steden de stemmen wel geteld moeten zijn. "Dat is dus niet het geval."

De helft van de bevolking van Iran woont in de acht grootste steden. Die steden bezetten slechts 57 zetels in het Iraanse parlement.

Ruzie

Erdbrink verwacht dat de conservatieven op het platteland als sterkste uit de bus komen. De vraag is wel of zij een meerderheid krijgen.

Voor de rest van de wereld is de vraag wat de invloed van de verkiezingsuitslag op de Iraanse buitenlandse politiek zal zijn. "De nucleaire deal die Iran heeft getekend, blijft gewoon staan. Maar hoe Iran zich internationaal gaat positioneren, hangt echt wel af van die uitslag", zegt Erdbrink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl