BBC-medewerkers durfden niet te praten over misbruik Savile
Medewerkers van de BBC wisten van de seksuele vergrijpen van presentator Jimmy Savile, maar durfden hun leidinggevenden niet te informeren. Dat staat in een onderzoeksrapport van BBC Trust, het toezichthoudend orgaan van de omroep. Het onderzoek is uitgevoerd door oud-rechter Janet Smith.
Smith sprak met ruim zevenhonderd mensen over Savile. Zij concludeert dat er een angstcultuur bestond bij de Britse publieke omroep. Ook nu zouden medewerkers nog bang zijn om te klagen bij hun leidinggevenden.
Medewerkers waren vooral bang om kritisch te zijn over de gevierde sterren bij de BBC, zoals Jimmy Savile. Smith concludeert dat de nieuwsorganisatie de slachtoffers van Savile tekort heeft gedaan.
Seksuele vergrijpen
Savile misbruikte tussen 1968 en 1992 alleen al bij de BBC zeker 72 mensen, van wie hij er acht verkrachtte. In die periode was hij een beroemde presentator op televisie en radio. Pas nadat hij in 2011 op 84-jarige leeftijd was overleden, werden zijn seksuele vergrijpen bekend.
De presentator van het programma Top of the Pops zou regelmatig tieners mee naar huis hebben genomen en hen seksueel hebben misbruikt. Destijds gingen er ook al geruchten, maar de BBC deed er nooit onderzoek naar. De onderzoekster neemt dat de omroep zeer kwalijk. Meisjes die klaagden over seksueel misbruik, werden niet serieus genomen.
Smith wijst erop dat ook de samenleving als geheel in die tijd weinig oog had voor jonge slachtoffers van seksueel misbruik. Volgens haar werd het heel normaal gevonden dat oudere mannen seks hadden met jonge meisjes.
Er is geen bewijs dat de top van de omroep ooit een concrete klacht heeft ontvangen. Op een lager niveau is er wel over het wangedrag van Savile gesproken, maar medewerkers die dat deden kregen te horen dat ze in hun eigen belang beter konden zwijgen. Door "de hiërarchische macho-cultuur" bij de omroep kwamen de klachten over het misbruik volgens Smith niet bij de hoogste leidinggevenden.
BBC-directeur Tony Hall heeft excuses aangeboden namens de nieuwsorganisatie. "De BBC is er niet in geslaagd om de slachtoffers te beschermen. Dat had wel gemoeten."