De schoolfoto van de toekomst is een 3D-poppetje
Nooit meer ongemakkelijk lachen naar de fotograaf, vlekken in je ogen van de flitslamp of plaatsnemen voor een lichtblauwe achtergrond. In Amsterdam poseren 700 kinderen van basisschool Steigereiland voor het eerst voor de schoolfoto van de toekomst: een 3D-geprint poppetje.
De kinderen nemen een voor een plaats in een hokje waar met tientallen camera's een scan wordt gemaakt van hun hele lichaam. Na vier seconden mogen ze weer naar buiten stappen. Dan duurt het nog een kwartier om de scan op te bouwen. Het is dus geduldig wachten tot de volgende het hokje in mag.
3D-printen is de toekomst, dus dit past precies in het plaatje.
Als eenmaal alle gegevens zijn doorgegeven aan de 3D-printer, bouwt het apparaat het poppetje laagje voor laagje op uit zandsteen. Na vijf uur rolt er een levensechte miniatuur van het kind uit.
Initiatiefnemer David Tins van Nieuwe Schoolfoto vindt het tijd dat de traditionele schoolfoto meegaat met de tijd. "3D-printen is de toekomst, dus dit past precies in het plaatje. We maken zelfs meerdere scans, zodat ouders net als met een normale foto een keuze kunnen maken."
Prijskaartje
Aan de evolutie van de schoolfoto hangt wel een prijskaartje. "Een 3D-poppetje kost zestig euro", legt Tins uit. "Maar dan heb je wel echt een foto-realistisch poppetje van jezelf. Over een paar jaar zal het door alle ontwikkelingen wel wat goedkoper zijn."
Voor ouders die dat bedrag niet kunnen of willen missen, heeft het fotobedrijf iets bedacht. "We kunnen van de scan ook een bewegend plaatje maken voor zo'n zes euro."