Ombudsman onderzoekt aanhoudingen Feyenoord
De Nationale ombudsman Van Zutphen stelt een onderzoek in naar de aanhouding van 326 supporters van Feyenoord, gisteren voor de wedstrijd tegen Roda JC. De fans hielden een protestmars tegen het bestuur, wegens de nederlagenreeks van Feyenoord in de eredivisie.
Van Zutphen wil onder meer nagaan of de aanbevelingen uit het onderzoek uit 2008, van de vorige Ombudsman, zijn opgevolgd. Die onderzocht toen ook de rellen uit 2006 waarbij Feyenoordfans waren betrokken. Toen werden meer dan 800 mensen opgepakt.
Geen toestemming
De woordvoerder van burgemeester Aboutaleb heeft laten weten dat voor de demonstratie van gisteren geen toestemming was verleend. Een deel van de demonstranten verkeerde in de veronderstelling dat dat wel het geval was.
De politie greep gisteren in toen de betogers optrokken naar het Maasgebouw, waar het bestuur van Feyenoord kantoor houdt. Volgens Gerard Spierenburg van de politie-eenheid Rotterdam waren er drie redenen om in actie te komen.
De demonstratie was niet aangevraagd. Er was daarom ook geen eigen ordedienst of aanspreekpunt met wie de politie kon overleggen. Op de tweede plaats had de politie opdracht om een herhaling van de gebeurtenissen in 2011 te voorkomen. Toen liep de zaak uit de hand toen fans het Maasgebouw bestormden. Gisteren weigerde een grote groep de aanwijzingen van de politie op te volgen. Bovendien werd de sfeer agressief.
Een van de zaken die de ombudsman wil onderzoeken is of eerdere adviezen naar aanleiding van rellen uit 2006 zijn overgenomen. Een van de aanbevelingen toen was om een groep 'bestuurlijk op te houden'. Het verschil is dat een groep demonstranten dan niet worden opgepakt maar verplaatst naar een veiligere plek. Dat kon gisteren niet vertelt Spierenburg. De situatie was daarvoor te onoverzichtelijk en dreigend.
De Rotterdamse politie kijkt daarom met vertrouwen naar het onderzoek van de ombudsman. En zal eventuele nieuwe aanbevelingen ter harte nemen.