Stadionverbod dreigt voor aangehouden Feyenoordsupporters
Feyenoordsupporters die gisteren zijn aangehouden bij De Kuip lopen het risico een stadionverbod te krijgen. Dat zegt advocaat Frank van Ardenne, die in het verleden vaker voetbalsupporters heeft bijgestaan.
"Het Openbaar Ministerie moet voetbalgerelateerde strafbare feiten melden aan de KNVB, dat is de afspraak die ze hebben gemaakt", zegt Van Ardenne.
De politie heeft gisteren in totaal 326 Feyenoordsupporters aangehouden, het merendeel voor het veroorzaken van wanordelijkheden of het niet hebben van een identiteitsbewijs. Achttien supporters zijn aangehouden voor openlijk geweld tegen politiemensen of belediging.
Strafblad
Alle aangehouden supporters zijn al weer vrijgelaten. De meesten kregen te horen dat ze een boete van 220 euro krijgen, een zogenoemde strafbeschikking. Een onbekend aantal heeft de boete al betaald. Niet verstandig, vindt Van Ardenne. "Want dan ben je direct uitgeprocedeerd. Je kan dan niet in verzet."
De consequentie is niet alleen dat supporters die akkoord gaan met een boete een stadionverbod kunnen krijgen, maar ook een aantekening op hun strafblad krijgen. "Een strafbeschikking komt op je strafblad. Dat kan problemen geven als je een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvraagt voor een nieuwe baan", aldus de advocaat.
2006
Van Ardenne trad op voor een groot aantal Feyenoordfans die in 2006 als groep werden aangehouden. Toen werden 800 supporters opgepakt. De advocaat diende namens een deel van hen een klacht in bij de Nationale Ombudsman.
"Die was uiterst kritisch over de driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie. De ombudsman oordeelde dat ze misbruik hadden gemaakt van het strafrecht. Hij vond dat gekozen had moeten worden voor bestuurlijke ophouding, een maatregel met minder verregaande consequenties", zegt de raadsman. Het komt erop neer dat mensen dan tijdelijk preventief worden vastgezet. Ze krijgen geen aantekening op hun strafblad.
De Nationale Ombudsman laat in een reactie weten nog geen onderzoek te starten naar de gebeurtenissen in Rotterdam gisteren. "Mensen moeten eerst een klacht indienen bij de politie als ze het niet eens zijn met wat er is gebeurd. Pas als ze vinden dat ze daar geen gehoor vinden, kunnen ze bij ons aankloppen", zegt een woordvoerster.