Estland wisselt kroon in voor euro
Estland is om middernacht overgestapt van de kroon naar de euro. De Baltische republiek werd het zeventiende land in de eurozone en de eerste voormalige sovjetrepubliek die de Europese munt aanneemt.
Premier Ansip was de eerste Est die euro's in handen kreeg, hij pinde bij een speciaal geïnstalleerde automaat in het theater waar hij het nieuwe jaar inluidde. Daarna volgden eurocommissaris Kallas en de premiers van Letland en Litouwen. Die landen willen uiteindelijk ook overschakelen op de munt, maar dat zal nog zeker twee jaar duren.
Belangrijkste prestatie
De vier zwaaiden vrolijk met de nieuwe biljetten in de hand naar de verzamelde menigte. Ansip noemde de invoering van de euro onlangs de belangrijkste prestatie van zijn regering.
"De euro garandeert onze veiligheid", stelde Ansip gisteravond. "We zijn nu lid van de op een na grootste financiële regio ter wereld." Hij denkt dat de munt de export van zijn land zal bevorderen.
De komende twee weken zullen de oude kroon en de nieuwe euro nog naast elkaar worden gebruikt, daarna neemt de nieuwe munt het helemaal over.
Titanic
Veel Esten zien het als een sluitstuk van twintig jaar integratie in Europa, na een halve eeuw buitenlandse overheersing door de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland.
Het land kan met opgeheven hoofd de monetaire unie betreden: Estland kent geen begrotingstekort en heeft de laagste staatsschuld per bruto binnenlands product van alle landen in de eurozone.
De stemming is wel minder pro-euro dan voor de financiële crisis. Critici feliciteerden Ansip met "het laatste kaartje voor de Titanic" en zijn bang dat het arme landje (het gemiddelde maandsalaris lag dit jaar op 760 euro) moet gaan meebetalen aan steun voor Griekenland en Ierland.
Dat is ook de reden dat grotere landen in Oost-Europa nog even de kat uit de boom kijken. Polen en Hongarije hebben bijvoorbeeld wel beloofd de munt aan te zullen nemen, maar nog geen datum gesteld om over te gaan.