Zorgen Tweede Kamer om aftappen advocaten
Minister Plasterk van Binnenlandse zaken is opnieuw in botsing gekomen met een deel van de Kamer over het aftappen van telefoongesprekken. VVD, SP, Groen Links en D66 maken zich grote zorgen over de commissie die moet toezien op het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten.
Er is een tijdelijke regeling waarbij advocaten in zeer bijzondere gevallen mogen worden afgetapt. Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten is de commissie niet onafhankelijk. Partijen in de Kamer delen die zorgen. Minister Plasterk vindt dat de kwestie wordt opgeblazen.
Vertrouwelijk
Afluisteren is in principe verboden, communicatie tussen advocaten en hun cliënten is vertrouwelijk. Maar in het belang van de nationale veiligheid, zoals bij terreurverdachten, mag het onder strikte voorwaarden wel.
Er is een wet op komst waarbij de regels veranderen. Tot die tijd moet een onafhankelijke instantie toetsen of veiligheidsdiensten in bepaalde gevallen mogen afluisteren, bepaalde een rechter vorig jaar.
Dubbelrol
De Orde uitte deze week haar zorgen in een brief aan de Tweede Kamer. Een van de leden van de commissie is ook voorzitter van de toezichthouder op de inlichtingendiensten. ,,De voorzitter vervult een dubbelrol. Vooraf kan hij bepalen of er mag worden afgeluisterd. Achteraf behandelt hij in zijn andere rol als toezichthouder de klachten over het afluisteren. Deze werkwijze is dus niet onafhankelijk'', aldus de Orde.
D66, Groen Links, SP en VVD delen de kritiek van de Orde. De VVD sprak in een debat woensdag van een "slager die zijn eigen vlees keurt". Groen Links benadrukte dat 50 procent van de taps vorig jaar onrechtmatig bleek. D66 wil veel meer openheid van de minister over de taps.
Plasterk vindt dat de kwestie wordt opgeblazen.
"Er moet heel wat gebeuren voordat er getapt wordt. En er gaat een toets aan vooraf." Volgens Plasterk is het tappen "geen dagelijkse praktijk". Hij gaf ook aan "juist blij te zijn met de bereidheid van de persoon snel plaats te nemen in de tijdelijke commissie."
Het is de bedoeling dat de nieuwe wet nog voor de zomer wordt behandeld. De SP vraagt zich af of dat haalbaar is. "De dubbelrol die de Orde signaleert is niet goed", vindt Kamerlid van Raak. "Tot die tijd kun je ook iemand anders vragen, dat zou niet zo moeilijk moeten zijn", zegt de SP'er.
Over twee weken praten Kamer en minister verder over de problemen.