NOS Nieuws

'Stem huurbeleid op regio af'

Vastgoedmanagers stellen opnieuw vast dat er dringend extra maatregelen nodig zijn op de huurmarkt. De maatregelen waar de Tweede Kamer op 9 februari mee instemde, gaan volgens hen niet ver genoeg. Omdat het aanbod van huurwoningen krimpt, terwijl de vraag vrijwel zeker groeit, ontstaat er een probleem.

De maatregelen die Blok voorstelt om flexibeler om te gaan met huren en om doorstroming op de huurmarkt te bevorderen zouden volgens de vastgoedmanagers versneld moeten worden ingevoerd. Ook zou er meer gedaan moeten worden om het aanbod te vergroten.

Zo pleiten ze ervoor dat de lokale politiek prestatieafspraken maakt met corporaties, projectontwikkelaars en beleggers over de bouw van huurwoningen. Ook kan er meer recht worden gedaan aan regionale verschillen, stellen de makelaars en vastgoedmanagers.

In de minder overspannen woningmarkt, waar de huren lager liggen, kan de grens waaronder een woning in de sociale sector valt best omlaag, stellen ze. Dit geldt bijvoorbeeld in het oosten van het land.

Huurprijs

De vierkante meterprijs van de huurwoningen in de vrij sector is afgelopen jaar ruim vijf procent gestegen, bevestigen VGM NL, de brancheorganisatie van vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs onroerend goed NVM, die samen bijna de helft van de particuliere huurmarkt vertegenwoordigen. Afgelopen kwartaal was de stijging 1,7 procent vergeleken met een kwartaal eerder.

Eerder deze maand presenteerde ook huurplatform Pararius cijfers waaruit dezelfde forse huurstijgingen per vierkante meter bleken. Wel liggen de prijzen per vierkante meter in de cijfers van Pararius over het algemeen wat hoger.

Omdat steeds kleinere woningen verhuurd werden is de prijs per woning procentueel minder gestegen stellen de makelaars vandaag. Die is slechts een half procent gestegen op jaarbasis, en in het laatste kwartaal zelfs gedaald. Er zijn grote regionale verschillen, sommige buurten in Amsterdam zijn het duurst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl