Hoofdrol Nederland in wereldwijde Volkswagen-schikking
Een Nederlandse stichting is bezig met een wereldwijde schikking tussen gedupeerde beleggers en Volkswagen in het schandaal rond de sjoemelsoftware. Dat gebeurt juist in ons land omdat Nederland het enige Europese land is waar een schikking kan worden getroffen die voor alle gedupeerden geldt.
"De bedoeling is dat de stichting met Volkswagen in overleg gaat treden om wereldwijd een schikking te treffen zodat iedereen binnen korte tijd op een prettige manier van alle problemen af is", aldus Huub Willems in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is voorzitter van de in januari opgerichte Volkswagen Investor Settlement Foundation. Voorheen was hij president van de Ondernemingskamer in Amsterdam.
Beleggers staan op deze manier sterker omdat ze gezamenlijk optreden. Voor Volkswagen is het grote voordeel dat het een duidelijke gesprekspartner krijgt. Wereldwijd lopen er vele rechtszaken van beleggers tegen het autobedrijf.
Voor alle beleggers
Wanneer er een schikking wordt getroffen, kan deze door het Amsterdamse Gerechtshof algemeen verbindend worden verklaard. Dan geldt die in principe voor alle beleggers, tenzij zij ervoor kiezen om hun eigen juridische weg te vervolgen. Ook de Verenigde Staten is gedekt, omdat de stichting samenwerkt met het Amerikaanse advocatenkantoor Bernstein Litowitz Berger & Grossmann. Dat kantoor vertegenwoordigt de belangrijkste klager in de Amerikaanse zaak van beleggers tegen Volkswagen.
Eerder troffen beleggers via de Nederlandse route al onder meer een wereldwijde schikking van 350 miljoen dollar met Shell in 2009. De oliemaatschappij had de bewezen olie- en gasreserves te hoog voorgesteld.
Bedrag
In eerste instantie richt de stichting zich op grote institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Zij kunnen meedoen als ze tussen april 2008 en begin januari van dit jaar aandelen of obligaties in Volkswagen hebben gekocht. Ook in Nederland doen een paar grote niet nader genoemde Nederlandse partijen mee. In een later stadium worden particuliere beleggers misschien ook nog betrokken.
Het is nog niet duidelijk wat de stichting voor bedrag wil claimen van Volkswagen. "Op dit moment zijn we vooral bezig om zoveel mogelijk grote beleggers achter ons te krijgen," zegt bestuurslid Rob Okhuijsen. "Daarna gaan we bekijken welke schade beleggers hebben geleden."
De stichting zelf heeft geen winstoogmerk en voldoet aan de code voor claimstichtingen. Bestuursleden worden volgens die code "niet bovenmatig gehonoreerd." De advocaten krijgen de normale beloningen die internationaal gelden.