'Levensgevaarlijk om drones door roofvogels te laten onderscheppen'
Roofvogels zijn totaal ongeschikt om vijandelijke drones te onderscheppen. Dat zeggen valkeniers over een politieproef met manieren om aanslagen te voorkomen met de onbemande vliegtuigjes. Het kan volgens hen zelfs levensgevaarlijk zijn voor mensen.
"Drones zijn te snel en te zwaar om te grijpen voor de vogels. Zo'n drone maakt gehakt van een arend", zegt valkenier Robert Musters in het AD.
Ook voor mensen kan dat leiden tot levensgevaarlijke situaties, denkt Musters. "Als een arend zijn prooi niet kan vastpakken kan hij zo gefrustreerd raken dat hij iets anders pakt. De klauwen van een arend zijn zo sterk dat hij gemakkelijk een kinderhoofd kan doorboren."
Proef
De politie benadrukt dat het om een proef gaat. Er wordt nog onderzocht of er gevaren zijn voor mensen en hoe de vogels goed beschermd kunnen worden.
"Tijdens de oefeningen is geen vogel gewond geraakt, wel zijn er een paar drones kapotgegaan. De testen verlopen hartstikke positief en succesvol en de vogels zijn volop in training. Deze zomer hopen we met een evaluatie te komen", aldus een woordvoerder. "Per situatie zullen we dan kijken of een roofvogel geschikt is om ingezet te worden. Bij grote, zware drones kunnen we kiezen voor andere oplossingen dan de inzet van vogels."
Ook een roofvogelexpert die betrokken is bij de proef zegt dat het welzijn van de dieren voorop staat. Kennisinstituut TNO onderzoekt of de vogels het werk zonder gevaar kunnen doen.
Valkenier Tula Stapert vindt dat de politie een verkeerd beeld schetst van de proeven. "Op het filmpje van de oefening wordt een klein, licht en plastic vliegtuigje gebruikt terwijl echte drones veel zwaarder en gevaarlijker zijn. Het is totaal onverantwoord om de dieren in te zetten bij echte drones." Ze roept mensen op om via een petitie bezwaar te maken tegen de proef.
De proef met de roofvogels is onderdeel van een breder onderzoek dat door de politie wordt gedaan naar het voorkomen van aanslagen door de onbemande vliegtuigjes. Ook politiedrones met schietnetten die vijandige drones kunnen vangen en krachtige microgolven om ze op afstand te houden behoren tot de mogelijkheden.
Terroristen zouden gevaarlijke ladingen onder een drone kunnen hangen, zoals bommen, giftige gassen of chemische stoffen. In Japan landde vorig jaar een drone met radioactief zand op het kantoor van de premier en in 2013 liet de Duitse Piratenpartij expres een drone neerstorten vlak voor bondskanselier Merkel.