Kabinet wil overlast houtstook beperken
Het lijkt zo gezellig, maar als het niet goed gebeurt kan het voor heel wat overlast zorgen: een lekker vuurtje maken in je houtkachel. Het kabinet komt daarom met maatregelen die de overlast van houtstoken moeten beperken. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer. Kamer en staatssecretaris debatteren er vanmiddag over.
Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat gezondheidsproblemen door het stoken van hout kunnen ontstaan. Het fijnstof dat vrijkomt bij rook uit houtkachels kan gezondheidsklachten zoals irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken, maar ook ergere problemen voor bijvoorbeeld astma- of hartpatiënten.
Dijksma schrijft in haar brief dat de uitstoot van de schadelijke stoffen nogal kan verschillen en afhangt van het soort kachel, het soort hout dat gestookt wordt en de wijze van stoken. Ze komt daarom met een aantal maatregelen. Zo komt er een 'toolkit' die particulieren adviseert wat de beste manier is om een vuurtje te stoken. Ook komt er een Platform Houtstook, dat mensen moet gaan voorlichten over het stoken met een houtkachel.
Voor mensen die nu al willen weten wat de beste manier is om toch een houtvuurtje te maken: de GGD adviseert mensen om de kachel niet als hoofdverwarming te gebruiken. Ook moet het hout niet nat zijn, en bij voorkeur een of twee jaar gedroogd zijn. Stoken terwijl het windstil is? Ook liever niet. De kans dat jij en je buren te veel schadelijke stoffen binnenkrijgen is dan veel groter.
In Nijmegen zal bij wijze van proef een speciale hout-app komen, die stokers informeert over weersomstandigheden en andere tips geeft.