Doneer je poep, en maak zieke mensen beter
Na organen, bloed en sperma kun je nu ook poep doneren. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de eerste fecesbank in Europa geopend.
De poepbank gaat menselijke ontlasting inzamelen en bewaren om die, na bewerking, te kunnen transplanteren bij patiënten met hardnekkige bacteriële infecties.
Jaarlijks lijden 3000 Nederlanders aan diarree die maar niet ophoudt. Door hun darmen schoon te spoelen en met een sonde via de neus poep van donoren in het darmkanaal te brengen, wordt de infectie in veel gevallen verdreven.
Als het bij de patiënt wordt ingebracht, ruikt en proeft hij daar niets van.
Dankzij de poepbank kan deze therapie vaker worden toegepast. Het VUmc heeft er al ervaring mee en noemt de methode zeer effectief.
Het Amsterdamse ziekenhuis, dat gebruik maakt van een Amerikaanse poepbank, geneest met deze transplantatie ruim 80 procent van de patiënten. Na een eventuele tweede behandeling is dit 94 procent. Van de patiënten die de traditionele behandeling ondergaan met antibiotica, geneest rond 30 procent.
Voordat de poep wordt toegediend, wordt de substantie verdund en gezeefd, zodat etensresten eruit gaan en de darmflora overblijft, zegt coördinator Liz Terveer van de Leidse poepbank. "Het wordt zo dun dat je het met een naald kunt opzuigen. Als het bij de patiënt wordt ingebracht, ruikt en proeft hij daar niets van."
Vrijwilligers
Donoren kunnen het klusje thuis klaren, ze krijgen een opvangbakje om aan de wc-bril te hangen. Daarna moeten ze het wel snel in het laboratorium afleveren. Donoren moeten daarom in de buurt van Leiden wonen.
Er hebben zich tot nu toe zeven mensen aangemeld die poep willen afstaan, maar er worden nog meer vrijwilligers gezocht. "Als iedereen twee keer per week doneert, hebben we genoeg voor 200 tot 300 patiënten", zegt Terveer.
De behandelde poep wordt bewaard bij een temperatuur van 80 graden onder nul. Als andere ziekenhuizen poep uit de bank nodig hebben, wordt het daar op ijs naartoe vervoerd.