Hillary heeft een probleem: jonge vrouwen zien haar niet staan
Ze maakt grote kans om de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden en toch heeft Democrate Hillary Clinton een probleem: jonge vrouwen zien haar nauwelijks staan.
De zaal van de Manchester Community College stroomt vol voor Clintons laatste optreden voor de primary in New Hampshire. Een groep enthousiaste jonge mensen krijgt een strategisch plekje op een tribune, precies achter de presidentskandidaat en in het vizier van de tientallen camera’s. De energieke beelden doen het goed bij de kijkers thuis.
Missie geslaagd, zou je denken.
Maar wie echt goed rondkijkt in de zaal, en de campagnemedewerkers en scholieren van de universiteit even wegdenkt, ziet dat er toch vooral vrouwen van middelbare leeftijd aanwezig zijn.
Statistieken van de Iowa caucus van vorige week laten het duidelijk zien. Clinton doet het uitstekend bij vrouwen boven de 45 jaar. In de categorie 65 plus steunt zelfs driekwart van de ondervraagden haar. Maar jonge vrouwen kiezen in overweldigende aantallen voor concurrent Bernie Sanders. Hij kreeg in Iowa de stem van liefst 84 procent van de vrouwen jonger dan 30 jaar. En dat is geen goed teken voor het Clinton-kamp.
Haar hele leven heeft Hillary Rodham Clinton zich ingezet voor vrouwenrechten. In 1995 haalde ze als First Lady het wereldnieuws met haar opvallend krachtige toespraak tijdens de VN Wereldconferentie in Peking. Daar sprak ze de gevleugelde woorden: “Mensenrechten zijn vrouwenrechten en vrouwenrechten zijn mensenrechten; voor eens en voor altijd. ”
Clinton heeft nooit gesteld dat haar succesvolle loopbaan als vrouw op het hoogste politieke podium haar recht geeft op het presidentschap. Maar veel Amerikaanse vrouwen zien in haar kansen voor het Witte Huis wel degelijk de mogelijke climax van een decennialange worsteling.
“Het zou een absolute mijlpaal zijn,” vindt Emeran Langmaid uit Manchester. Ze runt een succesvolle koffiebranderij en een café. Ze heeft nu voornamelijk jonge vrouwen in dienst, maar ze kan zich herinneren dat dat kortgeleden nog helemaal niet vanzelfsprekend was.
“Ooit begon ik als jonge vrouw in de textielindustrie. Het was zó’n mannenbolwerk. Ik zag daar schokkende dingen, die ik maar beter voor mezelf kan houden. Vrouwen hebben lang niet dezelfde rechten als mannen gehad. En hoewel het vooruitgaat, verbaast het me toch dat we nog zo’n lange weg hebben te gaan.”
Ik denk niet dat we met Clinton een nieuwe weg inslaan.
Langmaid heeft haar keuze voor een Democratische presidentskandidaat nog niet gemaakt, maar ze neigt sterk naar Hillary Clinton. “Ze begrijpt de worsteling die vrouwen doormaken. En ze doet het geweldig in het door mannen gedomineerde wereldje.”
Toch zul je dezelfde affectie voor Hillary Clinton niet zomaar horen bij haar jonge werkneemsters. “Ik ga voor Bernie Sanders. Honderd procent” zegt barista Laura. “Hij heeft een socialere blik op zaken. Een vrouwelijke president zou ik best willen, maar dan wel de juiste persoon. Ik denk niet dat we met Clinton een nieuwe weg inslaan.“
Laura laat nadrukkelijk weten dat ze haar keuze voor een president niet laat bepalen door het geslacht van de kandidaat. Het blijkt een thema dat jonge vrouwen minder aanspreekt dan hun moeders.
En wie een bijeenkomst van Bernie Sanders bezoekt, elders in New Hampshire, ziet dat ook bevestigd. Het contrast met het Clinton-evenement is enorm. Hier vooral jonge mensen, vooral veel vrouwen, juichend bij elke roep om revolutie die de 74-jarige senator maakt.
Inkomensongelijkheid, studieschulden; dat is wat de jongste generatie kiezers, die opgroeit na de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, vandaag de dag bezighoudt.
“Een eerste vrouwelijke president zou leuk zijn, maar ik wil toch vooral en allereerst een president die naar mij luistert,” zegt ook Marlia Spear in het publiek. Ze is dit jaar begonnen als lerares en heeft een studieschuld van 70duizend dollar. Dat is niet ongebruikelijk bij jonge Amerikaanse starters op de arbeidsmarkt. Spear: “Ik concentreer me dus vooral op de thema’s die me aanspreken, en niet op het geslacht van de kandidaat. Dat zou seksistisch zijn.“
In de hel is een speciale plek voor vrouwen die elkaar niet steunen.
In de laatste peilingen voor de New Hampshire Primary staat Hillary Clinton flink achter op haar directe rivaal Bernie Sanders. De afstand onder jonge vrouwelijke kiezers is zelfs nog groter.
In een uiterste poging om het belang van de ‘Women Vote’ kracht bij te zetten, nodigt Clinton veel beroemde sterke vrouwen uit om namens haar campagne te voeren. Dat is bepaald niet altijd een succes. De alom gewaardeerde Madeleine Albright, oud-minister van Buitenlandse Zaken, kreeg veel kritiek nadat ze tijdens een campagne-evenement waarschuwde dat "er een speciale plek in de hel is gereserveerd voor vrouwen die elkaar niet steunen".
Hillary schreeuwde het uit van gespeeld plezier, maar het ongemak was van haar gezicht te lezen. Om jonge vrouwen echt in haar kamp te houden, en de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden, zal team-Hillary met meer moeten komen dan dreigementen.