Canada staakt over twee weken luchtaanvallen op IS
Canada doet vanaf 22 februari niet meer mee aan de luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië en Irak. Daarmee lost premier Trudeau zijn verkiezingsbelofte van vorig jaar in.
Sinds april 2015, toen het land nog geregeerd werd door de conservatieve regering-Harper, doen zes Canadese gevechtsvliegtuigen mee aan de bombardementsvluchten van de internationale coalitie tegen IS.
Trainingsmissie
Twee Canadese verkenningsvliegtuigen en een tankvliegtuig blijven wel in het gebied gestationeerd. Verder stuurt Trudeau nog eens 130 militairen naar Noord-Irak, om de Koerdische milities te trainen. Daar zijn nu al 70 Canadese trainers aan het werk.
Volgens de liberale premier is de regio meer geholpen met de versterking van de eigen militaire kracht, dan met militair ingrijpen van buitenaf. Hij zei dat dit de les was die Canada had getrokken na tien jaar actief te zijn geweest in Afghanistan. De missie in Afghanistan heeft aan 158 Canadese militairen het leven gekost.
"De mensen in Irak en Syrië die door IS worden geterroriseerd, zijn niet gebaat bij onze wraak, maar bij onze steun", verklaarde Trudeau tegen de Canadese pers.
Coalitie
De VS en de andere landen van de internationale coalitie toonden zich eerder teleurgesteld over de Canadese beslissing om de luchtaanvallen te staken. Het Pentagon prees vandaag echter de aangekondigde verdrievoudiging van de trainingsmissie in het noorden van Irak.
Volgens een defensiewoordvoerder in Washington is het besluit behulpzaam bij het overleg van ministers van Defensie in Brussel, later deze week, over strategieën om de strijd tegen IS op te voeren.