Wang Junxia
NOS Sport

Chinese wereldrecordhoudster biecht dopinggebruik op

De Chinese atlete Wang Junxia, olympisch kampioene op de 5.000 meter in 1996 en wereldrecordhoudster op de 3.000 meter en 10.000 meter, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt. De atlete deed die bekentenis naar verluidt reeds twintig jaar geleden, in 1995, maar de brief waarin ze het bedrog opbiecht is nu pas naar buiten gekomen.

Samen met een aantal teamgenoten stuurde Wang Junxia een brief naar een journalist, waarin ze vertelden hoe ze gedwongen werden grote hoeveelheden doping te gebruiken. Het middel werd geïnjecteerd door hun trainer, de toentertijd reeds omstreden Ma Junren. De atleten van Ma Junren stonden in atletiekkringen bekend als 'Ma's Leger'.

Het opmerkelijke verhaal is naar buiten gebracht door Tencent Sports, een Chinese mediagigant die weer gelieerd is aan de Amerikaanse sportzender ESPN. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft inmiddels laten weten onderzoek te doen naar de authenticiteit van de brief. De IAAF heeft daarvoor de hulp ingeroepen van de Chinese atletiekbond.

Schildpaddenbloed

Wang Junxia baarde in 1993 opzien door een 'onmogelijk' wereldrecord te lopen op de tien kilometer, ruim veertig seconden sneller dan de oude toptijd. Drie jaar later veroverde ze tijdens de Olympische Spelen in Atlanta goud op de 5.000 meter.

Al in die glorietijd bestonden grote twijfels over de prestaties van 'Ma's Leger'. De coach ontkende stellig dat er doping aan te pas kwam. Volgens hem was het succes te danken aan hard trainen, geen romantische afspraakjes, een verbod op lange haren en het gebruik van een cocktail met onder meer schildpaddenbloed.

Doping-spijtoptant Wang Junxia tijdens haar gouden race

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl