Protest tegen de invoering van inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013
NOS Nieuws

Woonbond overstelpt met vragen over teruggave huur

De Woonbond wordt sinds vanochtend overstelpt met telefoontjes en e-mails van huurders. Bewoners van sociale huurwoningen willen weten of ze recht hebben op teruggave van te veel betaalde huur. "Het is een continue stroom van telefoontjes en e-mails, het gaat echt om honderden mensen die contact met ons zoeken."

Gisteren bepaalde de Raad van State dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens mag verstrekken aan verhuurders. Dat kan tot gevolg hebben dat huurverhogingen die aan de hand van die gegevens zijn doorgevoerd, teruggedraaid moeten worden.

"Het gaat voornamelijk om mensen die de afgelopen jaren een extra huurverhoging hebben gekregen door de inkomensafhankelijke huur", laat de Woonbond weten. "Er zijn honderdduizenden huurders die mogelijk te maken hebben gehad met zo'n huurverhoging."

Wordt vervolgd

De Woonbond onderzoekt of het juridisch mogelijk is om huur terug te halen of de huurverhoging terug te draaien. "Wordt vervolgd", aldus de bond.

Om scheefwonen te voorkomen, werd in 2013 bepaald dat de Belastingdienst inkomensgegevens mag verstrekken aan verhuurders. Dat zijn woningcorporaties, maar ook commerciële verhuurders of particulieren. De Belastingdienst mag aangeven in welke bandbreedte het inkomen van een huurder valt. Aan de hand daarvan kan worden bepaald of de huur mag worden verhoogd en met welk percentage. Met de uitspraak van de Raad van State komt deze komt deze praktijk op losse schroeven te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl