Openbare leven Griekenland plat door grootste staking in jaren
In Griekenland ligt het openbare leven vandaag grotendeels stil vanwege de grootste staking sinds jaren. Veel beroepsgroepen gaan de straat op om te protesteren tegen de hervorming van het pensioenstelsel.
Het openbaar vervoer rijdt alleen enkele uren om de demonstranten te vervoeren. De veerboten varen vandaag en morgen niet uit, er worden minder binnenlandse vluchten uitgevoerd en vanwege een werkonderbreking van de verkeersleiders lopen buitenlandse vluchten vertraging op.
Benzinestations
Verder wordt er gestaakt door taxi- en vrachtwagenchauffeurs, notarissen, advocaten, ingenieurs en boeren, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook zijn alle benzinestations gesloten.
De vakbond midden- en kleinbedrijf heeft eigenaren van winkels, restaurants en cafés opgeroepen ook mee te doen aan de staking, maar het is niet duidelijk of die daar gehoor aan geven.
Premier Tsipras wilde beslist niet weer in de bestaande pensioenen gaan snijden, dat is de afgelopen jaren al elf keer gebeurd.
Griekenland moet volgens afspraken met Brussel onder meer het pensioenstelsel aanpassen omdat dat nu veel te duur is. Dat is een van de voorwaarden om steun te blijven krijgen.
De afgelopen jaren hebben achtereenvolgende regeringen al een aantal keren ingegrepen bij bestaande pensioenen. "Dat is al elf keer gebeurd en Tsipras wil dat niet nog een keer doen", zegt NOS-correspondent Conny Keessen.
Maar toekomstige pensioenen zullen wel verder worden versoberd, volgens een plan van de regering. Ook stijgen de premies voor werkgevers en werknemers. Veel Grieken vinden Tsipras' plannen te rigoureus.
Boeren
Boeren worden het hardst getroffen. Niet alleen wordt hun pensioenpremie verdrievoudigd, ook moeten ze hogere belasting gaan betalen als vrije ondernemers. Hun belastingtarief wordt verdubbeld van 13 naar 26 procent. "Volgens veel kleine boeren betekent dat het einde van hun bedrijf", aldus Keessen.
De boeren voeren al een dag of tien actie tegen deze plannen. Met duizenden tractoren blokkeren ze snelwegen en de grensovergangen in het noorden van het land met Turkije, Bulgarije, Macedonië en Albanië. Daar staan aan beide kanten lange rijen vrachtwagens te wachten om de grenzen te passeren.