Ziekenhuizen hebben handen vol aan grieppatiënten
Door de griepgolf is het iets drukker in ziekenhuizen dan gebruikelijk. Er komen daardoor ook meer patiënten op de intensive care-afdelingen terecht.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zijn het drukke tijden voor ic-personeel. "Ze rennen de benen onder hun kont vandaan", zegt een woordvoerder. Toch leidt de griepgolf niet snel tot een tekort aan bedden, doordat ziekenhuizen altijd extra bedden hebben voor dit soort gevallen.
Extra ziek
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat de patiënten die binnenkomen opvallend genoeg vitale, gezonde mensen zijn. Ze reageren heel heftig op de griep, waardoor sommigen aan een hart-longmachine moeten worden aangesloten. Die behandeling duurt relatief lang, waardoor de ic's snel vollopen. In het Erasmus MC in Rotterdam zijn deze week dan ook enkele operaties uitgesteld, omdat de capaciteit op de ic beperkt was.
Voorzitter Diederik Gommers van de vereniging, als arts werkzaam in het Erasmus MC, denkt dat het afweersysteem van de patiënten bijdraagt aan de ziekteverschijnselen. Het afweersysteem zou een soort overreactie geven, waardoor de patiënt juist zieker wordt. "Dat zou verklaren waarom sommige sterke, normaal gezonde mensen extra ziek worden."
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) maakte gisteren bekend dat Nederland al vier weken kampt met een milde griepgolf. De organisatie registreerde in de eigen peilstations 123 griepgevallen per 100.000 inwoners.
De website DeGroteGriepmeting.nl meldt een veel hoger aantal, van 804 ziektemeldingen per 100.000 inwoners. Relatief de meeste griepgevallen telt de organisatie in Overijssel en Flevoland.
Vooral jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar zijn bij de huisarts geweest. Vorig jaar was de griepgolf volgens het RIVM erger, want toen was het griepvaccin niet helemaal toereikend. Daardoor werden er veel mensen ziek, ondanks hun griepprik. Dat is dit jaar niet aan de orde.