NOS Nieuws

'Strafexpedities tegen klokkenluiders ministerie V&J'

Een voormalige vertrouwenspersoon op het ministerie van Veiligheid en Justitie uit in de NRC forse kritiek op de manier waarop met klokkenluiders wordt omgegaan. "Mijn ervaring is dat er strafexpedities werden ingesteld jegens ambtenaren die meldingen deden", zegt de inmiddels gepensioneerde vertrouwenspersoon integriteit (2011-2015) Sjaak Jansen in het interview. Jansen werkte meer dan veertig jaar op het ministerie. Het ministerie zegt zich niet te herkennen in het beeld dat hij schetst.

Volgens Jansen, die nog steeds plaatsvervangend rechter is in Den Haag, werden gemelde misstanden stelselmatig ontkend. Alles was erop gericht om het blazoen schoon te houden, zegt hij. Meldingen van misstanden werden doorgestuurd naar een ondergeschikte van de hoogste ambtenaar. Ambtenaren die een melding van een misstand deden, konden promotie vergeten of kregen vervelend werk te doen.

'Gepest'

Jansen zegt ook zelf te zijn tegengewerkt en gepest. Zijn contactgegevens werden verwijderd van internet en ook zijn jaarverslagen waren daar niet terug te vinden.

Een woordvoerder van het ministerie bestrijdt de lezing van Jansen. Het ministerie doet er alles aan om het beleid rond vertrouwelijke meldingen te bewaken en onder ambtenaren te verspreiden, luidt de verklaring. Volgens het ministerie hebben ambtenaren diverse mogelijkheden om misstanden te melden en zijn daarvoor in totaal veertig vertrouwenspersonen.

Kamerleden willen opheldering van minister Van der Steur. De Tweede Kamer praat vanavond over de nieuwe opdracht van de commissie-Oosting. De commissie onderzoekt wie er opdracht gaf om het zoeken naar het bonnetje van de Teevendeal te staken, juist toen het bijna gevonden was en of er rond de deal sprake was van een 'doofpot'.

Minister Van der Steur schreef de Tweede Kamer dat ambtenaren die zich bij de commissie-Oosting melden onder de bescherming van de klokkenluidersregeling vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl