Eerste landelijke dna-databank kankerpatiënten
Voor het eerst worden genetische en klinische gegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland verzameld in één nationale databank. De gegevens worden geanonimiseerd en beschikbaar gesteld voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren.
Volgens initiatiefnemer Hartwig Medical Foundation is de behandeling voor kankerpatiënten nog onvoldoende afgestemd op de specifieke kenmerken van alle verschillende tumoren. Onderzoekers kunnen via de landelijke databank mogelijk patronen ontdekken tussen tumoren en de behandelingen daarvan.
Op dit moment zijn er twaalf ziekenhuizen aangesloten bij de landelijke databank. Patiënten van onder meer het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg kunnen toestemming geven voor het uitwisselen van gegevens. Op korte termijn komen er nog vijftien ziekenhuizen bij.
Patiënten die mee willen doen aan de databank moeten een stukje weefsel van de tumor afstaan. Dat wordt gedaan voordat er wordt gestart met een nieuwe behandeling. Van dat weefsel wordt een dna-analyse gemaakt die wordt opgeslagen in de databank.
De dna-gegevens in de databank zijn niet gekoppeld aan persoonsgegevens. Alleen de behandelend arts kan herleiden welke patiënt bij welk dna-monster hoort. Artsen en ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het initiatief kunnen de gegevens gebruiken voor kankeronderzoek.