'Aarde bestaat uit twee planeten'
In de beginjaren van de aarde is onze planeet frontaal gebotst op een planeet in wording, Theia. De embryonale planeet overleefde de botsing niet en barstte uit elkaar. Uit een deel van de brokstukken van Theia is de maan ontstaan, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Een ander deel is opgenomen door de aarde, waardoor de aarde eigenlijk uit twee planeten bestaat.
Het was al bekend dat de aarde en Theia zo'n 4,4 miljard jaar geleden - 100 miljoen jaar na het ontstaan van de aarde - zijn gebotst, maar wetenschappers dachten ze elkaar hadden geschampt. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit UCLA concluderen nu dat het om een frontale botsing ging. Hun onderzoek is vandaag gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science.
Zuurstof
De wetenschappers vergeleken zeven maanstenen met vulkanische stenen uit het binnenste van de aarde. Die stenen bevatten zuurstofatomen die precies hetzelfde zijn samengesteld. De onderzoekers concluderen daaruit dat de stenen dezelfde oorsprong hebben.
Als Theia de aarde had geschampt, zoals wetenschappers vroeger dachten, zou alleen de maan gesteente van Theia bevatten. Stenen op aarde en de maan hadden dan anders samengestelde zuurstofatomen moeten hebben. Maar door de frontale botsing zijn er delen van de aarde en Theia met elkaar vermengd, waardoor de aarde en de maan vergelijkbare stenen kregen.