Pistachenoten
NOS Nieuws

Wageningen helpt Iran aan 'veilige' pistachenoten

Minder dan twee weken na het opheffen van de sancties tegen Iran, gaat de Wageningen Universiteit samenwerken met wetenschappers uit Teheran. Vandaag wordt in Wageningen een overeenkomst ondertekend met de Shahid Behesti University of Medical Sciences in de Iraanse hoofdstad.

De twee universiteiten gaan een laboratorium opzetten voor het testen van voedselveiligheid in Iran. Het land is een grote voedselproducent, maar de producten zijn niet altijd even veilig.

Gifstoffen

Nu Iran weer kan exporteren, is het belangrijk dat de voedingsmiddelen aan de internationale eisen voldoen, zegt Robert van Gorcom, directeur van Rikilt, het instituut voor voedselveiligheid in Wageningen. "Ze hebben er al een laboratorium, maar dat kan vast beter."

Hij noemt het voorbeeld van pistachenoten, een van de belangrijkste agrarische producten in Iran. "Daar kunnen gifstoffen in voorkomen veroorzaakt door schimmelgroei."

Bekend

Experts in Wageningen kunnen straks helpen om de schimmel te bestrijden. "Als de voedselveiligheid verbetert, zal de handel in Iraanse producten toenemen, verwacht Van Gorcom.

Het initiatief voor de samenwerking is genomen door de universiteit in Teheran. Het Rikilt werkt al samen met instituten in andere landen. Van Gorcom: "Ze zijn niet voor niets naar ons toegekomen, we zijn internationaal bekend op dit gebied."

Uitwisseling

De wetenschapper verwacht dat de samenwerking ook voor de Wageningen Universiteit veel zal opleveren. "Iran is een hoogontwikkeld land waar we veel van kunnen leren. En met goede contacten krijg je veel inzicht in een land."

Door de internationale sancties tegen Iran stond de wetenschappelijke uitwisseling met Iran op een laag pitje. Er waren wel banden met Iraanse universiteiten. Maar dat beperkte zich tot uitwisseling van studenten.

Momenteel werken zo'n 35 Iraanse promovendi in Wageningen. De universiteit wil ook op het gebied van watermanagement samenwerken met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl