In Kazachstan zijn ze helemaal klaar met het 'Borat-imago' van het land. Het land heeft een hele rijke geschiedenis en daar moet de wereld maar eens kennis van nemen. Daarom werkt de Russische regisseur Roestem Abdrasjev nu met steun van het Kazachse Ministerie van Cultuur en Sport aan een televisieserie à la Game of Thrones.
De serie vertelt het verhaal van het Kazakh Khanate-rijk. Dat rijk, gesticht in 1465, is volgens de huidige regering het fundament van het land. Vorig jaar werd het 550-jarig jubileum nog groots gevierd.
Door de nadruk op dát verhaal te leggen, wil de regisseur af van de associatie met het Borat-typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen. En tegelijkertijd hoopt de regisseur meer aandacht te trekken voor andere filmproducties van het land.
Kazachstan heeft er best wat belang bij om hun geschiedenis in beeld te brengen. In 2014 bijvoorbeeld trapte Poetin de Kazakken nog op de tenen door te zeggen dat het land nauwelijks een geschiedenis heeft.
"Hij refereerde daarbij aan het feit dat Kazachstan een vrij jong land is", vertelt historicus Henk Kern. "Kazachstan is pas in de tweede helft van de 20ste eeuw onafhankelijk geworden." Juist omdat Kazachstan zo'n jonge staat is, is het volgens Kern belangrijk dat de inwoners zich met elkaar verbonden voelen. "En de nationale geschiedenis is daar een belangrijk onderdeel van."
Critici vragen zich wel af hoe waarheidsgetrouw de serie is. Sommigen zeggen dat het te veel over een 'mythisch verhaal' gaat in plaats van de daadwerkelijke ontwikkeling van een land. Regisseur Abdrasjev wuift die kritiek weg. "Geschiedenis is ingewikkeld en subjectief. Die willen we niet verstoren, maar het blijft onze prioriteit om een interessant verhaal te vertellen", zegt hij tegen The Guardian.
Buitenland
Nu wordt de serie alleen nog in het Kazachs en Russisch gemaakt, maar de regisseur wil ook Engelse, Turkse en Chinese varianten. Maar hoe populair die hier zullen worden, is moeilijk in te schatten. Kern vertelt namelijk dat Kazachstan een vrij complex land is.
"De huidige regering wil mee in de moderne tijd, ze willen laten zien dat ze geen barbaren zijn", vertelt Kern. "Maar tegelijkertijd vinden ze hun eigen cultuur ook erg belangrijk. Het is een beetje een draaischijf tussen de opkomende economie in China en de huidige economie uit het westen. Ze kiezen niet specifiek voor één kant." Wat voor vorm de serie gaat krijgen, is dus moeilijk in te schatten.
Klein probleem: door de lage olieprijs moet de Kazachse regering flink bezuinigen. Daardoor heeft het ministerie dat de film sponsort, niet genoeg geld beschikbaar om de serie af te maken. Dat was voor de regisseur reden genoeg om een crowdingfundactie te beginnen. Tot nu toe is er nu bijna 250.000 euro binnengehaald, al is in totaal 5 miljoen nodig.