Na twee aanmaningen en een deurwaarder volgt de wielklem
Automobilisten die ook na herhaaldelijk aandringen hun verkeersboetes niet betalen, kunnen vanaf 1 februari een wielklem verwachten. De politie begint dan in Rotterdam, Amersfoort en Roermond met een proef om wanbetalers aan te pakken.
Zo'n 2000 notoire wanbetalers hebben al een brief gekregen met het nieuws dat de politie wielklemmen gaat plaatsen. Dat gebeurt voor het eerst volgende week.
Het plaatsen van een wielklem wordt een extra stap. De politie hoopt dat de maatregel tijd en geld bespaart. Nu is het laatste redmiddel van de politie om de auto weg te slepen, maar dat is tijdrovend en duur. Door eerst een klem te plaatsen, denkt de politie dat mensen alsnog gaan betalen.
Aanmaningen
Om het zo ver te laten komen, moet je het overigens behoorlijk bont maken. Het Centraal Justitieel Incassobureau stuurt wanbetalers twee keer een aanmaning en schakelt vervolgens een deurwaarder in. Als dat ook niets oplevert, krijgen de zondaars een agent aan de deur en een allerlaatste kans om te betalen. Pas dan wordt een sleepbedrijf ingeschakeld.
De proef in Rotterdam, Amersfoort en Roermond duurt tot 1 juni. Daarna wordt besloten of de werkwijze landelijk wordt ingevoerd.