NOS Nieuws

Timmermans: meer dan helft vluchtelingen heeft economisch motief

Timmermans: 60 procent van asielzoeker is economische vluchteling

Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog. Het zijn vooral Noord-Afrikanen die om economische redenen hun thuisland verlaten. Dat zegt eurocommissaris Frans Timmermans in een interview met de NOS.

"Het gaat om 60 procent van alle vluchtelingen", zegt Timmermans. "Dat zijn mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen." Het zijn volgens hem mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa willen reizen. Timmermans baseert zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Die economische vluchtelingen moeten snel worden teruggestuurd, vindt de eurocommissaris. "Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten."

Timmermans: grenscontroles leiden tot grote economische schade

Volgens de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk moet de vluchtelingencrisis in Europa over twee maanden opgelost zijn. Lukt dat niet, dan vreest hij dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa moet worden beëindigd. Timmermans sluit zich daarbij aan. "Als er geen haast gemaakt wordt, moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles."

Dat zou volgens de eurocommissaris enorme economische gevolgen kunnen hebben. "Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector."

Timmermans beseft dat het stopzetten van de Schengenzone geen garantie biedt op een oplossing voor de vluchtelingencrisis. "Als we het pad van de interne grenscontroles opgaan, nemen we een enorm risico. De economische gevolgen zijn enorm, zonder dat je weet of het oplevert wat je wilt; namelijk dat er minder vluchtelingen binnenkomen."

Timmermans: schop niet tegen Oekraïne aan

In het interview gaat Timmermans ook in op het associatieverdrag met Oekraïne, waar in Nederland een referendum over wordt gehouden. Hij denkt dat zo'n verdrag op de lange termijn goed is voor een exportland als Nederland.

Hij voegt daar wel aan toe dat dreigen voor de gevolgen van een 'nee' in Nederland niet werkt. Mensen moeten hun eigen mening kunnen vormen. Onlangs waarschuwde voorzitter Juncker van de Europese Commissie dat een Nederlands 'nee' bij het referendum verstrekkende gevolgen kan hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl