NOS Nieuws

Belgische gevangenen werkten met Nederlandse patiëntendossiers

Medische dossiers van Nederlandse patiënten zijn naar een gevangenis in het Belgische Leuven gestuurd om ze klaar te maken voor digitalisering. Daarbij zijn privacyregels aan de laars gelapt. Medische gegevens mogen wettelijk niet aan derden ter inzage worden gegeven zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt.

Daarnaast zijn door een "ernstige fout" gegevens van zo'n 200.000 patiënten zichtbaar geweest voor derden. Bij een klein deel daarvan ging het om Nederlandse patiëntendossiers.

De patiëntendossiers die in de gevangenis belandden, kwamen van de Isala Klinieken in Zwolle en het Amphia Ziekenhuis in Breda, onthult het programma Meldpunt van Omroep Max in de uitzending van morgen.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het aan gedetineerden sturen van dossiers, iGuana, zegt dat het daar eind 2014 mee is gestopt. De procedure was volgens iGuana goedgekeurd door de Belgische overheid. Maar om verkeerde beeldvorming te voorkomen is de samenwerking met de gedetineerden beëindigd.

Onveilig

Via iGuana zijn ook de bijna 200.000 medische dossiers van patiënten voor iedereen toegankelijk geworden. Daaronder waren 5600 medische dossiers van Nederlandse patiënten van het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop en honderd van patiënten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. De gegevens waren via een algemeen toegankelijke internetlink voor iedereen zichtbaar.

Het bedrijf geeft toe dat het hier om een "ernstige fout" gaat. Wel zegt het bedrijf met zekerheid te kunnen zeggen dat er geen gevoelige gegevens in verkeerde handen terecht zijn gekomen. De gegevens zijn volgens iGuana in totaal twee keer gedownload. Dat gebeurde door Meldpunt, en door een niet nader genoemd bedrijf.

Scannen

Ziekenhuizen nemen gespecialiseerde bedrijven in de arm om hun papieren patiëntendossiers te laten digitaliseren. Die moeten ze minimaal vijftien jaar bewaren. Academische centra moeten ze nog veel langer bewaren. Dat leidt tot vele kilometers papieren archieven die gedigitaliseerd moeten worden.

De bedrijven in de arm huren onderaannemers in om het scannen van de papieren voor te bereiden. In sociale werkplaatsen en eerder dus ook in een Belgische gevangenis worden de nietjes en paperclips uit dossiers verwijderd.

De scanbedrijven hanteren lagere tarieven als het voorbereidende werk in de gevangenis wordt gedaan. Dat scheelt volgens Meldpunt bij het bedrijf dat de dossiers van de patiënten van de ziekenhuizen in Zwolle en Breda verwerkte 20 procent.

Allerlei bedrijven

De Isala Klinieken vertelden Meldpunt dat het scannen van dossiers van de afdeling oogheelkunde in 2012 gedaan werd door het bedrijf Allgeier, dat intussen de naam iGuana hanteert.

Iguana nam het bedrijf Cellmade van het Belgische ministerie van Justitie in de arm. Dat betaalt de gedetineerden per kilo scanklaar gemaakt papier. De rest van de verdiensten gaat volgens Meldpunt naar de gevangenis.

Sociale werkvoorziening

Een jaar geleden ging het mis bij een sociale werkplaats in Groningen. Daar werd de vernietiging van oude röntgenfoto's van het UMCG voorbereid. Ook dat werk was uitbesteed door het bedrijf dat door het UMCG gecontracteerd was. De foto's gingen rond onder het personeel van het bedrijf en belandden bij RTV Noord.

Meldpunt, Omroep Max, dinsdag 26 januari 19.25 uur NPO2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl