NOS Nieuws

Ouders: Asscher laat kans lopen met peuteropvang

Ouders met kinderen in de kinderopvang vinden het jammer dat minister Asscher niet wil overgaan tot een gesubsidieerde peuteropvang van 16 uur per week.

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert alle kinderen tussen 2 en 4 jaar wekelijks vier dagdelen op te vangen. Dat is volgens de SER wenselijk voor de ontwikkeling van de peuters en het levert ook nog banen op.

Asscher is het met de SER eens dat extra opvang grote voordelen biedt, maar hij vindt 16 uur per week te duur. De minister van Sociale Zaken noemt 8 uur "al heel waardevol".

Het advies voor vier dagdelen is in het bijzonder goed voor peuters die een achterstand hebben, zegt voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, de ouderorganisatie in de kinderopvang, in het NOS Radio 1 Journaal.

Investering

Jellesma denkt vooral aan taalachterstand bij peuters uit gezinnen met niet-Nederlandse ouders. "Deze kinderen krijgen nu 10 uur opvang per week en dat is veel te weinig. Met 16 uur zouden ze enorm geholpen zijn. Die kans laat Asscher lopen."

Volgens Jellesma is het financiële bezwaar van de minister betrekkelijk. "Het gaat op een onderwijsbegroting van tientallen miljarden om maar een paar honderd miljoen. Daar komt bij dat uitbreiding naar 16 uur een investering is die zo veel oplevert, dat hij zichzelf terugverdient."

Er staan ook nog andere voordelen tegenover, zegt Jellesma. "Het is goed voor de werkgelegenheid en als iedere peuter 16 uur opvang krijgt, bespaart dat heel wat administratieve rompslomp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl