Internationale drugsboeren op een forum in Heemskerk

Ook drugsboeren willen einde aan 'war on drugs'

Zestig internationale drugsboeren bij elkaar - in het Noord-Hollandse Heemskerk. Allemaal worden ze getroffen door harde maatregelen vanuit hun landelijke overheid, maatregelen uit de internationale war on drugs - ingezet vanuit de VS.

Volgens de stichting The Transnational Institute (TNI) moet dat maar eens afgelopen zijn. In april heeft de VN het over internationaal drugsbeleid en met de bijeenkomst in Heemskerk willen ze samen een tekst opstellen om te zorgen dat deze war on drugs beëindigd wordt.

Hoe werkt de oorlog tegen drugs?

De war on drugs, die al decennialang gaande is, richt zich vooral op de grondstoffen van drugs als cocaïne en heroïne. Coca-, papaver- en hennepboeren in armere landen in Latijns-Amerika en Azië worden keihard aangepakt door landelijke overheden - die handelen onder internationale druk van de VS.

Gewassen worden met grof geweld platgewalst en akkers worden vanuit vliegtuigen besproeid met gif - waardoor ook waterbronnen en andere grond verontreinigd raken. Voor de vaak straatarme boeren een ramp.

Boeren blijven produceren

Toch blijven de boeren hun gewassen produceren, al is het verboden. Volgens Pien Metaal van stichting TNI hebben ze weinig keus. "Deze boeren verbouwen al generaties lang hun planten, die ook heel veel andere toepassingen hebben. Het zijn daarbij producten met een stabiele prijs, wat bij bijvoorbeeld koffie en fruit zeker niet het geval is."

Vaak willen boeren best overstappen op andere gewassen, maar kunnen ze dat simpelweg niet. Metaal: "De regering in die landen vernietigt wel hun oogst, maar komt niet met alternatieven. Boeren moeten geholpen worden met toegang tot de handel, goede zaden en natuurlijk een einde aan het besproeien van landbouwgrond met gif."

We pakken Franse wijnboeren toch ook niet aan omdat we alcoholisme een probleem vinden?

Pien Metaal, TNI

Franse wijnboeren

Hoewel boeren die papaver, coca of marihuana verbouwen waarschijnlijk wel weten waar hun oogst heengaat, vindt Pien Metaal van TNI niet dat ze verantwoordelijk zijn voor de problemen rondom drugs. "Dat anderen er drugs van maken, is niet hun schuld. We gaan de oogst van wijnboeren in Frankrijk toch ook niet kapotmaken omdat alcoholisme een probleem is?"

Form voor drugsboeren in Heemskerk

Ruim zestig boeren uit veertien landen zijn daarom samen in een kasteel in Heemskerk, waar ze met elkaar een verklaring en een lijst met aanbevelingen opstellen voor als de VN vergadert in april. "Die boeren worden in de regel niet uitgenodigd bij dit soort vergaderingen", aldus Metaal. Dus geeft TNI ze zo een stem.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is volgens TNI dat er vanuit de VN aandacht moet komen voor de problemen van de boeren. En de VN moet regeringen aansporen om ook mee te helpen iets óp te bouwen en te stoppen met de huidige campagne.

"De war on drugs heeft geen zin, al dertig jaar is de productie niet afgenomen. Wel raken hele samenlevingen op het platteland ontwricht doordat mensen vervuild drinkwater hebben."

Deel artikel: