Hoofdrolspeler The Cove Japan uitgezet
De Amerikaanse dierenactivist Ric O'Barry, die de hoofdrol speelde in de Oscar-winnende documentaire The Cove, wordt Japan uitgezet. Volgens de Japanners heeft hij geprobeerd het land binnen te komen op een toeristenvisum, terwijl hij in werkelijkheid actie wilde voeren tegen de dolfijnenjacht.
Japan zegt dat O'Barry liegt over zijn redenen om Japan te bezoeken en dat hij banden heeft met Sea Shepherd, de organisatie die onder meer actie voert tegen de walvis- en dolfijnenjacht. Zelf zegt O'Barry dat hij in Japan dolfijnen wil observeren.
De 76-jarige O'Barry zit sinds maandag vast in een detentiecentrum bij Tokio. Volgens zijn advocaat zullen de autoriteiten een formeel bevel indienen om O'Barry uit te zetten.
O'Barry trainde in het verleden dolfijnen voor de tv-serie Flipper en had een dragende rol in The Cove uit 2009, over het vissersdorp Taiji waar op grote schaal dolfijnen worden gedood. In de documentaire is te zien hoe de dolfijnen de baai in worden gedreven en worden gespietst; het water kleurt vuurrood.
De dierenactivist is de oprichter van het Dolphin Project, dat dolfijnen wereldwijd probeert te beschermen. O'Barry bezoekt Taiji regelmatig.
Tijdens het jachtseizoen in het vissersdorp, dat jaarlijks begint in september en een half jaar duurt, worden honderden dolfijnen afgeslacht voor hun vlees, dat wordt verkocht aan restaurants en supermarkten. Andere dolfijnen, vooral tuimelaars, worden verkocht aan zee-aquaria en dierenparken.
De autoriteiten in het vissersdorp verdedigen de jacht door te zeggen dat het eten van dolfijnen niet anders is dan het eten van rundvlees of kip. Leden van Sea Shepherd zijn continu aanwezig in Taiji.
"Ik ben opgesloten op grond van valse beschuldigingen", schrijft O'Barry in een e-mail aan zijn zoon. "In een wereld waarin al zo veel vrijheid verloren gaat, moeten we deze dolfijnen vrij laten zwemmen, zoals zij willen en zoals het hoort." Hij noemt de beschuldigingen verzonnen.
"De Japanse overheid wil iedereen die tegen de dolfijnenjacht is aanpakken", schrijft O'Barry. "Ik heb het gevoel dat ik word gebruikt als boegbeeld van alle westerse activisten."
O'Barry is wel vaker verhoord bij aankomst in Japan, maar het is de eerste keer dat hem de toegang is ontzegd. De immigratiedienst zegt dat ze O'Barry niet kunnen geloven, omdat hij eerder tegen hen heeft gelogen.
Vorig jaar beloofde hij dat hij niet aanwezig zou zijn bij Japan Dolphins Day, een internationale dag aan het begin van het jachtseizoen waarin aandacht wordt gevraagd voor het leed van de dolfijnen, maar daar dook hij toch op.