Ilse (25) en Majid (19) werden aan elkaar gekoppeld

Maatje moet jonge vluchteling helpen aan toekomst in Nederland

Studenten en professionals uit het bedrijfsleven gaan jonge vluchtelingen de komende maanden laten zien hoe je carrière kunt maken in Nederland. Tijdens een 'matchingsdiner' van stichting New Dutch Connections gisteravond, werden zij aan elkaar gekoppeld. Maar hoe kun je een vluchteling helpen bij z'n toekomst?

Jonge vluchtelingen

Ilse Lindenhovius (25) is een van die vrijwilligers die zich hebben opgegeven. Ze is marketeer en wordt vanavond gekoppeld aan een jonge vluchteling. Waarom ze dit wil? "Deze stichting focust zich vooral op jongvolwassen vluchtelingen. Zij zitten in een belangrijke fase waarin je je enorm ontwikkelt. Als je als vluchteling dan in een land komt waar je niemand kent, dan is het moeilijk om echt stappen te zetten om je droom achter na te gaan."

Toekomst

Daarom heeft New Dutch Connections de Toekomstacademie opgezet. In dit programma gaat een coach uit het bedrijfsleven samen met een maatje, meestal studenten, jonge vluchtelingen helpen bij het maken van toekomstplannen. In totaal worden 100 coaches en maatjes gekoppeld aan 50 vluchtelingen. Vier maanden lang gaan de koppels elkaar minimaal één keer in de week zien.

"Het programma leert de vluchteling wat ze eventueel zouden kunnen worden en wat ze allemaal nodig hebben om dat doel te bereiken", zegt Margriet Stuurman, een van de oprichters van de stichting. "We kijken wat de talenten zijn van de jongeren en proberen die te ontplooien."

Met viltstiften is op de tafelkleden geschreven waar iedereen zit

Systeembeheerder

Met stiften is op de papieren tafelkleden geschreven wie waar moet zitten. Naast het naamkaartje van Ilse, staat de naam 'Majid'. De naam van de vluchteling die zij begeleidt. "Ik weet eigenlijk niet of het een jongen of meisje is, maar ik kijk er heel erg naar uit." Als snel meldt Majid zich, een 19-jarige vluchteling uit Syrië. Hij woont inmiddels bijna twee jaar in Nederland en is blij dat hij nu een maatje en een coach krijgt. "Ik wil graag systeembeheerder worden", vertelt hij aan Ilse. "Dat lijkt me leuk werk."

Hoe Ilse hem daarbij kan helpen? "Ze kan bijvoorbeeld met mij meegaan naar een ROC", vertelt hij. "En laten zien wat ik voor een opleiding zou kunnen doen".
Dat lijkt Ilse een goed plan. "Ik ga hem een beetje begeleiden in het zoeken van een opleiding, maar we gaan ook zeker chillen, hoor!"

Deel artikel: