'Minimumjeugdloon fors verhogen kost heel veel banen'
De werkgelegenheid van jongeren zal schrikbarend dalen als het minimumjeugdloon fors wordt verhoogd. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal een verdubbeling resulteren in een verlies van zeker 200.000 banen.
Als iemand van bijvoorbeeld 18 jaar naar een volwassen loon gaat, betekent dat ruim een verdubbeling van het minimumjeugdloon. Bij een kleine loonsverhoging - bijvoorbeeld met 1 procent - zullen de nadelige effecten veel kleiner zijn: - 0,4 procent.
"Hoe meer het loon wordt verhoogd, hoe groter het effect op de werkgelegenheid", concludeert het CPB in een rapport dat is opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken. "Kijk, iedereen wil meer verdienen. Maar als een jongere voor een werkgever twee keer zo duur wordt, zal die werkgever zich nog wel even achter de oren krabben. Dan lijkt de jeugd zichzelf toch in de vingers te snijden", zegt Daniël van Vuuren, hoofd sector arbeid, onderwijs en pensioenen bij het CPB.
Politieke keuze
De afweging tussen werkgelegenheid of inkomensgelijkheid is een politieke keuze, zegt Van Vuuren. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had het CPB verzocht om de effecten op de werkgelegenheid van jongeren in verschillende scenario's te onderzoeken.
Vakbond FNV heeft onlangs actie gevoerd voor verhoging van het jeugdminimumloon. Minister Asscher onderschreef vanmiddag de bevindingen van het CPB. Het kabinet moet nog met een standpunt komen. Daarover zal dan gedebatteerd worden in de Tweede Kamer.
Volwaardig
Aan alle kanten staat het minimum jeugdloon al onder druk. Warenhuis de Bijenkorf haalde onlangs een streep door het jeugdloon. Jonge medewerkers worden daar voortaan beloond als volwaardige werknemers.
In de cao voor supermarkten - afgesloten in de laatste week van 2015 - loopt het jeugdloon voortaan af als het personeel 22 jaar wordt. Nu krijgen medewerkers pas een volwassen salaris als ze 23 jaar oud zijn.