Vluchtelingenwerk: opvang verplicht voor alle gemeenten
Vluchtelingenwerk Nederland wil dat de regering alle gemeenten verplicht kleinschalige opvang te bieden aan vluchtelingen. De organisatie pleit voor een radicaal andere benadering van het vluchtelingenprobleem na de maatschappelijke onrust die is ontstaan over het bouwen van grote asielzoekerscentra.
De grootschalige opvang en de noodopvang moeten plaatsmaken voor opvang op kleine schaal. "Er is een nieuwe aanpak nodig waarin de participatie van vluchtelingen centraal staat", zegt directeur Dorine Manson in een manifest dat vanmiddag wordt gepresenteerd.
Ze zegt dat het in het belang van vluchtelingen, maar ook van de samenleving is, dat zij zo snel mogelijk een nieuw bestaan kunnen opbouwen "in vrijheid en veiligheid, met respect voor onze waarden en normen". Zo kan ook worden voorkomen dat vluchtelingen in de marge van de samenleving terechtkomen.
Burgemeester Van der Laan van Amsterdam pleitte gisteren ook voor kleinschalige opvang in alle gemeenten en de Edese burgemeester Van der Knaap wil ook dat elke gemeente een eigen quotum krijgt.
Kleinschalig werkt goed
Vluchtelingenwerk wijst erop dat veel Nederlanders zich in hun directe omgeving inzetten voor vluchtelingen en dat kleinschalige opvang goed werkt. "Tegelijkertijd vragen mensen zich af of we wel opgewassen zijn tegen de komst van zoveel vluchtelingen en of het niet ten koste gaat van onze eigen vrijheden en verworvenheden."
In 141 gemeenten zijn sinds september vluchtelingen opgevangen voor korte tijd en in 87 gemeenten is een azc. Als alle 393 gemeenten vluchtelingen gaan opvangen, kan die opvang kleinschalig blijven.
Vluchtelingenwerk wil dat asielzoekers en vluchtelingen meteen Nederlands leren, aan het werk mogen en vrijwilligerswerk mogen doen en dat ze na drie jaar een permanente verblijfsvergunning krijgen, zodat de onzekerheid niet te lang duurt.
Verder wil de organisatie meer bewegingsvrijheid voor vluchtelingen binnen Europa en uitgebreidere mogelijkheden voor gezinshereniging; een EU-aanmeldcentrum in iedere lidstaat en een eerlijke verdeling over Europa van de verantwoordelijkheid voor de behandeling van asielaanvragen.