Melkwegstelsel, gefotografeerd door NASA
NOS Nieuws

Wetenschappers 'ontdekken' negende planeet in ons zonnestelsel

Twee Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe theorie gepubliceerd waaruit ze concluderen dat er een nog onbekende planeet in ons zonnestelsel zou moeten zijn. De planeet zou ver achter Neptunus aan de rand van het zonnestelsel staan.

Er zijn acht planeten in het zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Daarom hebben de twee astronomen van de Technische Universiteit in Californië de onbekende planeet Planeet Negen gedoopt.

Er zijn acht planeten in het zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus

De wetenschappers hebben de planeet niet waargenomen. Het bewijs voor het bestaan van de planeet is gebaseerd op berekeningen. Uitgangspunt voor die berekeningen is een groep kometen en andere objecten die de Kuipergordel worden genoemd, naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper die in 1951 voor het eerst over de kometengroep publiceerde.

De Kuipergordel is een verzameling van allerlei objecten, zoals rotsblokken en dwergplaneten. De manier waarop enkele van die objecten zich bewegen, zou het bestaan van de negende planeet kunnen verklaren. Deze planeet zou volgens de berekeningen 1 tot 10 keer zo zwaar moeten zijn als de aarde en er 20.000 jaar over doen om rond de zon te draaien.

Er wordt al langer geschreven over het bestaan van de planeet, maar deze wetenschappers hebben voor het eerst een sluitend theoretisch model gepresenteerd dat het bestaan kan verklaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl