De cast van Mr. Robot
NOS Nieuws

'Eindelijk een goede serie over hacken op tv'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Rondom hacken hangt nog altijd een zekere mystiek. Een relatief klein groepje mensen, dat steeds verder groeit, is in een toenemende mate in staat om de maatschappij te ontwrichten. Hackers komen regelmatig in het nieuws en dat levert inspiratie op bij film- en tv-serie-makers.

Voor makers blijft het wel lastig om die verhaallijnen realistisch te houden. Het moet immers ook spannend zijn maar ook begrijpelijk blijven voor het grote publiek. Vanavond start op de Nederlandse televisie een nieuwe serie, Mr. Robot. De serie scoorde goed in de Verenigde Staten en ontving zelfs een Golden Globe. Volgens kenners slagen de makers er in om een realistisch beeld te geven van hoe hackers te werk gaan.

Ze hebben alle Hollywood-achtige effecten weggelaten.

Sijmen Ruwhof, freelance beveiligingsadviseur

De serie draait om Elliot Alderson (gespeeld door Rami Malek), een jongen die niet goed is in het maken van contact. Overdag werkt hij voor een groot bedrijf als computerexpert, maar 's nachts is hij een hacker. In de serie wordt hij gerekruteerd door de anarchistische ’Mr. Robot’ (gespeeld door Christian Slater) met als doel om het grote bedrijf Evil Corp te saboteren.

In Mr. Robot is gekozen voor een afwijkende vertelvorm. Waar je bij veel series als een 'vlieg op de muur' meekijkt, bekijk je deze serie vanuit het perspectief van Alderson. Daardoor heb je veel sneller door wat voor gecompliceerd karakter hij is.

"Het laat hacking op een heel realistische manier zien", antwoordt freelance beveiligingsadviseur Sijmen Ruwhof op de vraag wat de serie zo populair maakt. "Ze hebben alle Hollywood-achtige effecten weggelaten, wat heel goed is geweest. In plaats van hacken proberen te visualiseren met allerlei 3D-effecten, laten ze zien hoe het daadwerkelijk is: werken met lijstjes en code."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dat het lastig is om een goede serie over hacken te maken, werd duidelijk bij CSI Cyber. Dat is een spin-off van de bekende CSI-series over recherchewerk waarin internetcriminelen centraal staan. Volgens velen stroken de verhaallijnen in CSI Cyber niet met de werkelijkheid.

"Hacken spreekt heel erg tot de verbeelding", zegt Rickey Gevers. Hij is voormalig hacker en tegenwoordig beveiligingsadviseur. "De scenario's in de CSI-serie zijn totaal niet realistisch. Je ziet duidelijk dat de scenario-schrijver van Mr. Robot weet hoe de hackerswereld in elkaar zit en de schrijver van CSI Cyber niet. Ze willen te veel 'cyber' stoppen in de afleveringen, wat niet nodig en niet realistisch is."

'Hackers gebruiken drugs'

Daarnaast is het personage van Alderson goed uitgewerkt, zeggen Gevers en Ruwhof, die de serie al wisten te bekijken. "De meeste hackers hebben inderdaad autistische trekjes", zegt Ruwhof. "Hackers die sociaal vaardig zijn en zich thuis voelen bij een groot bedrijf zijn zeldzaam en daardoor ook heel waardevol. Alderson gebruikt daarnaast drugs in de serie. "Dat is ook realistisch", zegt Gevers. "In de hackerswereld wordt over het algemeen veel drugs gebruikt."

Ook benadrukt Ruwhof dat wat Alderson en de hackers waarmee hij samenwerkt doen realistisch is. "Het is nu al voor een kleine groep hackers mogelijk om grote bedrijven omver te werpen." Alles bij elkaar is Ruwhof blij met de serie. "Eindelijk is er een tv-serie die hacken goed in beeld brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl