De azc-inloopavonden, waar ging het mis?
Één ding was duidelijk, toen afgelopen jaar de grote stroom Syrische vluchtelingen ons land bereikte: er moest opvang komen. Maar niet iedereen is het eens met de omvang en locatie van de nieuwe azc's. Het leidt steeds vaker tot hevige botsingen tussen lokale politici en inwoners. Een overzicht van de azc-bijeenkomsten waarbij de spanningen soms hoog opliepen.
Oranje
De onenigheid wordt voor het eerst echt duidelijk in het Drentse dorpje Oranje. Daar wordt inwoners op de avond van 6 oktober meegedeeld dat er 700 extra asielzoekers naar het vakantiepark komen, bovenop de 700 die er al zitten. Dat is niet volgens de afspraak die de gemeente met de regering heeft gemaakt.
Na een bijeenkomst houden boze inwoners bussen met asielzoekers tegen en belagen de dienstauto van staatssecretaris Dijkhoff. Enkele dagen later neemt de Tweede Kamer een motie aan waarin wordt afgesproken het aantal asielzoekers zo snel mogelijk weer terug te brengen naar 700.
Purmerend
Dezelfde avond is er ook een inspraakbijeenkomst in Purmerend over de komst van 700 asielzoekers. De avond was een voortzetting van de raadsvergadering enkele weken eerder, die door de burgemeester werd afgeblazen omdat boze burgers stampij maakten. De sfeer is negatief is, maar er zijn geen incidenten. Een week later stemt de raad toch tegen de komst van een azc. De burgemeester denkt dat de tegenstemmers zijn beïnvloed door het felle debat en de protesten van buurtbewoners.
Rotterdam
Een bewonersbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum op 15 oktober verloopt rumoerig. Burgemeester Aboutaleb schorst regelmatig de bijeenkomst voor enkele minuten om de gemoederen te bedaren. Na afloop wordt met stenen gegooid naar agenten en politieauto's. Drie mensen worden gearresteerd.
Steenbergen
Een inloopbijeenkomst over de opvang van 600 vluchtelingen op 21 oktober loopt flink uit de hand. Burgemeester Vos wordt al uitgejouwd voordat hij aan het woord komt. Hetzelfde gebeurt bij een inwoonster die voorstander is van de opvang. De burgemeester zegt later dat een deel van de mensen in de zaal vermoedelijk niet uit de gemeente komt. Uiteindelijk stemt de gemeenteraad tegen de bouw van een azc.
Geldermalsen
Halverwege december is Geldermalsen aan de beurt. Daar zijn plannen om 1500 asielzoekers op te vangen. Veel te veel, vinden sommige inwoners. In de plaats Geldermalsen wonen 11.000 mensen. Er volgen protesten.
Op 16 december gaat het mis tijdens de raadsvergadering over de komst van het azc. Relschoppers steken vuurwerk af, hekken gaan omver en de politie wordt met bakstenen en blikjes bekogeld. De raadszaal wordt snel ontruimd.
Er worden veertien mensen opgepakt, allemaal inwoners van Geldermalsen. Berichten dat veel mensen van buiten het dorp kwamen, kan de politie niet bevestigen. De gemeente schrapt ondertussen het plan voor een azc. Eind januari wordt er opnieuw gepraat over het onderwerp.
Utrecht
Een informatie-avond over vluchtelingenopvang in Utrecht Overvecht verloopt begin januari enigszins grimmig. Zowel voor als na de vergadering zijn er kleine opstootjes tussen voor- en tegenstanders.
Ede
In Ede gaat een inloopdag over de komst van asielzoekers niet door. Burgemeester Van der Knaap is bang dat mogelijke protesten uit de hand zullen lopen. Een maand eerder werd in Ede door het COA al een zwemuitje voor vluchtelingen afgeblazen om dezelfde reden.
Heesch
De aanloop naar de inwonersbijeenkomst in het Brabantse Heesch voorspelt weinig goeds. Woensdag zijn twee dode varkens gevonden op de plek waar het nieuwe azc moet komen, donderdag werd een berg zand gestort op de oprit van de burgemeester en gisteren liep een anti-asielzoekersprotest door duizend mensen uit de hand. Agenten werden bekogeld en er werd vuurwerk afgestoken.
Het college van burgemeester en wethouders wil 500 vluchtelingen opvangen, voor maximaal tien jaar. Op Facebook is een pagina geopend tegen de komst van de asielzoekers. Die heeft al 2600 likes. In Heesch wonen ruim 12.500 mensen.