Vreugde over einde sancties, maar waakzaamheid blijft
Er is wereldwijd met vreugde gereageerd op het afschaffen van de sancties tegen Iran, maar veel wereldleiders benadrukken ook dat waakzaamheid geboden blijft. Omdat Iran zich aan de gemaakte afspraken houdt, werden vanavond de sancties tegen het land ingetrokken door de EU en de VS.
"Dit is een belangrijke mijlpaal die bewijst dat alle partijen zich oprecht hebben ingezet om de afspraken na te komen", zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Volgens hem bewijst dit akkoord dat internationale conflicten het beste opgelost kunnen worden door "dialoog en geduldige diplomatie".
De Iraanse president Rohani noemt de uitkomst een "glorieuze overwinning". Hij roemde op Twitter het geduld van het Iraanse volk en dankte God voor deze zegen.
De afspraken met Iran "maken het Midden-Oosten en de rest van de wereld een veiligere plek", meent Groot-Brittannië. "Veel sceptici zeiden dat Iran zijn afspraken niet na zou komen, maar volgens het Atoomagentschap is dat wel gebeurd. Tonnen uranium zijn het land uit, duizenden centrifuges zijn buiten gebruik gesteld en de kern is uit de Arak-reactor gehaald", somde minister van Buitenlandse Zaken Hammond op.
De Franse minister Fabius (Buitenlandse Zaken) noemde het ook een belangrijke stap voor de vrede, maar zei eveneens dat Frankrijk Iran in de gaten zal houden. "Door onze constructieve standvastigheid hebben we bijgedragen aan deze overeenkomst. We zullen erop toezien dat het akkoord goed wordt nageleefd."
Dit is een belangwekkende dag, een overwinning van de diplomatie, die ons de mogelijkheid biedt om de relaties met Iran te intensiveren.
De Nederlandse minister Koenders benadrukte ook de noodzaak dat Iran zich aan de afspraken houdt. "We varen niet op blind vertrouwen, we houden een stok achter de deur." Zo blijft het IAEA controles uitvoeren.
Net als internationale collega's hoopt Koenders dat Iran nu ook een constructieve rol kan spelen in de oplossing van conflicten in Syrië en Jemen. "Dit is een belangwekkende dag, een overwinning van de diplomatie, die ons de mogelijkheid biedt om de relaties met Iran te intensiveren."
Nieuwe sancties
Israël sloeg een beduidend minder positieve toon aan. Premier Netanyahu is er nog altijd van overtuigd dat Iran in het geheim aan een atoombom werkt.
"We zullen het naleven van het akkoord volgen en bij elke schending waarschuwen", laat hij weten. "Als er geen reactie volgt op elke overtreding, zal Iran beseffen dat het door kan gaan met de ontwikkeling van nucleaire wapens, de regio kan destabiliseren en terreur verspreiden."
Ook enkele Amerikaanse politici waren sceptisch. Zo riep de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton luttele momenten na het intrekken van de sancties al om nieuwe handelsbeperkingen, vanwege Iraanse raketproeven.