Bejaarde juwelendieven blijken geharde criminelen
De bejaarde Britse inbrekers die vorig jaar bij een spectaculaire roof ruim 20 miljoen euro aan juwelen buitmaakten, waren wel degelijk doorgewinterde criminelen. Dat is gebleken tijdens de rechtszaak. Drie van de acht verdachten zijn inmiddels schuldig bevonden, vier anderen hebben schuld bekend en de achtste verdachte is spoorloos.
De inbraak, in het Paasweekend, was bij een bedrijf dat kluisjes beheert. Pas na het weekend ontdekten medewerkers van het bedrijf de enorme diefstal. Het ging om de grootste inbraak in de Engelse geschiedenis.
De gemiddelde leeftijd van de groep juwelendieven lag ver boven de 60 en de mannen werden geplaagd door lichamelijke kwalen. Omdat ze ook amateuristische fouten maakten, verwierven ze al snel bekendheid als klungelige Dad’s Army-inbrekers.
Onderwereld
Maar de werkelijkheid bleek minder romantisch. Tijdens het proces werd duidelijk dat de juwelendieven nauwe banden hadden met topcriminelen.
De 76-jarige Brian Reader, bijnaam 'the guv’nor' en de 60-jarige Daniel Jones worden in verband gebracht met kopstukken uit de Londense onderwereld. De eerste feiten op hun strafblad zijn ruim vijftig jaar oud. Ook andere leden van de bende worden in verband gebracht met eerdere zware misdrijven.
22 jaar cel
De 67-jarige Terry Perkins, die al eerder schuld bekende aan de roof, vierde 32 jaar eerder zijn verjaardag al met een grote inbraak waarbij hij ruim zes miljoen pond buit maakte. Bij die overval overgoot hij een beveiligingsmedewerker met benzine om zijn arrestatie te voorkomen.
In 1985 kreeg hij hiervoor 22 jaar cel opgelegd. Tien jaar later ontsnapte Perkins uit de gevangenis. Later werd hij weer opgepakt en zat hij een deel van de resterende straf alsnog uit.
Brian Reader, door de andere leden genoemd als de leider van de groep, moest in 1986 al de cel in voor betrokkenheid bij de moord op een rechercheur. Hij werd op dat moment door de politie gevolgd voor een grote inbraak twee jaar eerder. Verschillende invloedrijke Londense criminele families behoren tot zijn intieme kennissenkring.
De zeven inbrekers planden een groot deel van de inbraak in een pub in Islington, Noord-Londen. De manager van de kroeg vertelde aan de krant The Times dat ze elke vrijdag op hetzelfde plekje samen iets dronken. "Ik dacht dat het bejaarde oud-taxichauffeurs waren die gezellig samenkwamen. Twee van hen waren erg oud en eentje was volgens mij zelfs blind."
Op basis van de bewakingsbeelden werden zeven van de acht inbrekers geïdentificeerd. Ze zijn inmiddels dus schuldig bevonden aan de inbraak.
Basil, zoals het laatste lid wordt genoemd, is negen maanden na de inbraak nog altijd niet gevonden Hij was op de beelden onherkenbaar omdat hij een masker droeg. De politie vraagt om tips over de mysterieuze inbreker. De vrees is dat hij met de 10 miljoen pond die nog niet is teruggevonden het land uit is gevlucht.